Návrat po více než dvou letech

Ragbista Pavel Indrák se bude v lednu vracet na hřiště po dopingovém trestu. Chce se pokusit i o návrat do reprezentace.

Příští rok v lednu uplyne šestadvacet měsíců ode dne, kdy ragbista Pavel Indrák dostal zákaz činnosti za pozitivní nález na efedryn. „Bylo to těsně po návratu z Walesu, kde jsem hrával. Stihl jsem odehrát ještě dvě utkání. V reprezentaci proti Španělsku a v lize za Havířov. Po tomto utkání jsem šel na dopingovou zkoušku a byl jsem hodně překvapený, když mi našli efedryn v těle,“ zavzpomínal na více než dva roky starou událost Indrák. „Ve Walesu jsem měl určité dýchací problémy a používal jsem prostředek, který, jak jsem se později dozvěděl, u nás v republice nejde koupit. Ve Walesu to měli v každé lékárně a mě nenapadlo, že ten lék může obsahovat nějaké zakázané látky. Neznalost, bohužel, neomlouvá,“ řekl vyrovnaným hlasem Indrák.

Dopingová komise mu zvýšila trest

Indrák dostal nejprve dvouletý zákaz, ale dopingová komise mu později přidala ještě dva měsíce navrch. „Zase to byla moje hloupá chyba. Nevěděl jsem, že nesmím být vůbec činný v ragby. Proto jsem dělal v Havířově trenéra, ale komise se to dozvěděla a trest mi zpřísnila,“ pověděl Indrák. Navzdory více jak dvouletému trestu Pavel Indrák neřekne na komisi, která mu udělila tak přísný trest, žádné křivé slovo. “ Jednali podle směrnic a trest byl zasloužený. Možná to říkám proto, že už budu za chvíli znovu hrát. Kdybych o tom mluvil těsně po udělení trestu, třeba bych o tom přemýšlel jinak. I když je pravda, že dva roky jsou dost. Díval jsem se na různé podobné případy a sportovci, kteří se tím živí a berou solidní peníze, dostali třeba jen půl roku,“ pravil Indrák.
Devětadvacetiletý bývalý reprezentant ale na působení ve Walesu vzpomíná jen v dobrém. „Měl jsem možnost odejít do Ameriky do Kansasu, ale jednání byla zdlouhavá. Nakonec se ozval klub Pwllheli a za týden už jsem byl ve Walesu,“ řekl Indrák. Pwllheli hrají sice až čtvrtou nejvyšší soutěž, na podmínky si ovšem sto sedmnáct kilo vážící ragbista nemohl stěžovat. „Byl jsem tam veden jako poloprofesionál. Hradili mi ubytování, stravu a našli mi i práci. Dělal jsem kamenosochařství. Chvíli jsem uvažoval, že bych to zkusil dělat i v Česku, ale nakonec jsem od toho upustil,“ řekl Indrál. Pwllhwli je malé městečko, které má okolo tři a půl tisíce obyvatel, ovšem většina žije právě ragby. „Na naše zápasy někdy přišlo i dva tisíce lidí, což se nedá z Českem srovnat. Tady tolik lidí nechodí ani na extraligu,“ pravil Indrák.

Indrák bude hrát i v extralize

O návrat mezi českou ragbyovou elitu se tedy bude znovu pokoušet v Havířově, který hraje první ligu. Ovšem Indrák bude nastupovat i v extralize. „Dostal jsem tři nabídky z extraligy, takže budu nastupovat na střídavý start i v nejvyšší soutěži. Za jaký klub ale zatím nechci prozradit. Jen řeknu, že ten tým má medailové ambice,“ tají Indrák. „Ragby hraji dvaadvacet let a nějaká ta medaile mi stále chybí. Věřím, že letos se to povede, a že i Havířov bude bojovat o extraligu,“ doufá Indrák. Další věc, kterou by si Indrák vyzkoušel, je znovu reprezentace. Dokonce havířovský kouč Pavel Lištvan předpověděl, že Indrák odehraje první tři kola a okamžitě bude povolán do národního mužstva. „Ta slova mě potěšila. Jsem rád, že mi kouč takhle věří. Myslím, že pokud mi bude sloužit zdraví, nebude to nemožné. Určitě je to jeden z mých dalších cílů po návratu k ragby,“ sdělil Pavel Indrák.