Nehoda zpožďuje vlaky

České dráhy odstraňují následky včerejší tragické nehody vlakové soupravy CityElefant v ústeckém Vaňově, při které zahynul strojvedoucí. Vlaky nabírají zpoždění okolo čtvrt hodiny.

Po včerejší vlakové nehodě v ústecké části Vaňov zůstávají v nemocnici dva cestující s vážným zraněním a tři s lehčím. „Jeden z nich leží na jednotce intenzivní péče s vnitřním poraněním,“ řekl mluvčí Krajské zdravotní Jiří Vondra.
Trosky zničené soupravy jsou stále na místě nehody a vlaky kolem projíždějí po jediné koleji. „Druhá kolej se bude opravovat ještě několik dnů,“ uvedl mluvčí Správy železniční a dopravní cesty Pavel Halla. Vlaky nabírají asi čtvrthodinová zpoždění, protože je musí úsekem přetahovat dieslová lokomotiva. Kromě části kolejí je totiž poškozené i trakční vedení, a také signalizační zařízení a přejezd. Dráhy škod odhadují na 65 milionů korun.
Tachograf prokázal, že souprava vykolejila kvůli vysoké rychlosti. Úsekem mohou vlaky běžně projíždět rychlostí až 120 kilometrů v hodině. Před nehodou však návěstidlo strojvedoucímu signalizovalo, že má zpomalit na 50 kilometrů v hodině, protože bude najíždět na výhybku. Vlak ale na výhybku najel rychlostí 108 kilometrů v hodině. Drážní inspekce nyní zjišťuje, jestli měla souprava v pořádku brzdy. Pokud ano, strojvedoucí nejspíš návěstidlo přehlédl. České dráhy vyzvaly cestující, aby se přihlásili na telefonech 972 233 373, 972 232 777 nebo 602 289 248 o náhradu škody, kterou při nehodě utrpěli.