Nejdražší byt stojí šest milionů korun

Jaký je nejlevnější a nejdražší byt v Budějovicích? Sedmička vás zve na prohlídku.

, podlahové vytápění i garáž. Máte zájem? Připravte si necelých šest milionů. Nadstandardní zděný byt ve vlastnictví zájemci najdou v Mladém. Ve čtyřpodlažní novostavbě. Na stotřiadvaceti čtverečných metrech je pět neprůchozích pokojů s kuchyňským koutem.
Ke grilování nebo opalování poslouží dvě terasy o rozměrech devět a osmnáct metrů čtverečních. Okna slunečného bytu směřují k jihu a severu. Mají venkovní žaluzie. Podlahy kryjí plovoucí podlahy a dlažba. V prostorné koupelně s rohovou vanou a dvěma umyvadly je sprcha a bidet.
K bytu patří garáž, sklep, výtah, šatna, přípojka telefonu, zavedený kabel TV, internet a elektrické podlahové vytápění. Byt je v posledním patře.

Daleko od centra

Negativem je větší vzdálenost od centra a vysoká cena. Za ni by se dal koupit celý dům. V nabídce realitní kanceláře Stejskal je byt od začátku listopadu. „Takhle drahý byt jsme ještě neměli. K prodeji musíme najít konkrétního klienta, který žádá tuto lokalitu a nechce dům. Na trhu může zůstat týden, ale i rok,“ říká Věra Gruntová, makléřka Stejskal reality. Cena bytu je 5 850 000 korun.
Naopak nejlevnější byt v Českých Budějovicích našla Sedmička ve třetím patře osmipodlažního panelového domu s výtahem v ulici K. Chocholy. Vyjde na 660 tisíc korun.
Garsonka o pětatřiceti metrech čtverečných je v družstevním vlastnictví. Okna míří k východní straně. Slunce je tu jen ráno. Dům má nová plastová okna a zateplení, bytové jádro zůstalo původní. Umakartové. WC je samostatné. Na podlaze v chodbě obyvatelé chodí po dlažbě a linoleu. „Tato garsonka je v naší nabídce od konce listopadu. Už jsme ji o devadesát tisíc zlevnili. Družstevní byty se špatně prodávají. Zájem o ně sice je, ale banka klientům nepůjčí. Takový byt se totiž nedá financovat hypotékou,“ vysvětluje Radka Bryxová, realitní makléřka firmy Adámková reality.

Kupujete byt? Smlouvejte

Ceny bytů v Budějovicích jsou už několik měsíců příznivé. Panelové se ale prodávají špatně.
David Oberpfalzer z Budějovic je mrzutý. Chtěl by si koupit byt, ale nedosáhne na hypotéku. „Je to škoda, ceny jsou teď dole. Myslím si, že nemovitosti už levnější nebudou,“ říká šestadvacetiletý státní zaměstnanec, který do práce nastoupil v loňském roce.
Ceny bytů se v krajském městě už delší dobu drží při zemi. Největší skok reality prodělaly na přelomu let 2008 a 2009 a od té doby se příliš nepohnuly. „Aktuální částky jsou u nové výstavby asi pětatřicet tisíc korun za metr, u panelových bytů asi dvacet tisíc za metr čtvereční,“ říká Hana Adámková, majitelka firmy Adámková reality.
Nejvíc zlevnily panelové 3+1. Je o ně totiž nejmenší zájem. „V Budějovicích jsme těmito byty zaplavení,“ upozorňuje obchodní ředitelka realitní kanceláře Stejskal Hana Kovandová. Cenu si podle ní podržely jen byty ve zděných domech a v dobrých lokalitách – například Havlíčkově kolonii nebo třeba ve staré části Pražského předměstí.
„Sice tam byl také malý pokles, ale rozhodně ne tak markantní jako u paneláků. Teď jsme prodávali 2+1 v Nerudově ulici, kde vycházel metr čtvereční na šestadvacet tisíc korun,“ přibližuje Kovandová.
Kupující jsou oproti dřívějšku ve výhodě. Protože klesl počet lidí, kteří si mohou vlastní bydlení dovolit, otevřel se daleko výraznější prostor pro jednání o ceně. „Kupci handlují mnohem víc,“ netají se Kovandová a dodává, že prodávající většinou cenu, kterou požadují, skutečně sníží.