Nejlepší mistrovství Evropy vyhráli Dán a Španělka

Poprvé hostilo Česko mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu. Pražský závod měl nejlepší obsazení v historii šampionátu. Zvítězili favorizovaný Dán Rasmus Henning a Španělka Virginia Berasateguiová.

„Cítil jsem se skvěle,“ pochvaloval si Henning po čtyřech kilometrech plavání, 120 kilometrech na kole a třicetikilometrovém běhu. To všechno zvládl za přibližně pět a půl hodiny, skoro o šest minut rychleji než stříbrný Lucemburčan Dirk Bockel.

„V posledním kole jsme s Bockelem ujeli do kopce a získali jsme náskok. Běželo se mi krásně. Jsem rád, že se mi potvrdilo, že můžu podat plný výkon ve velkém horku,“ řekl Henning.

Závodníci plavali dva dvoukilometrové okruhy ve Vltavě v jižní části Prahy, jeli šestkrát deset kilometrů tam a deset zpátky po Strakonické ulici a v okolí dostihového závodiště ve Velké Chuchli běželi tři desetikilometrové okruhy.

Nejlepší Čech, osmý Jan Řehula, byl o třináct minut pomalejší než vítěz.

Vítězka ženské části Berasateguiová potřebovala na zdolání stejné trati necelých šest a čtvrt hodiny. Favorizovaná Češka Lucie Zelenková skončila šestá se ztrátou skoro čtyřiadvacet minut.