Nejlepší zmrzlina je v Oáze

Sedmička testovala zmrzlinu v Karviné. Nezávislou hodnotitelkou byla Zita Kheková, učitelka oboru kuchař-číšník Střední školy techniky a služeb v Karviné.

Sedmička s odborníkem vyrazila do karvinských ulic testovat zmrzlinu z pozice zákazníka. „Budeme hodnotit smyslově. Zajímat nás bude chuť, vůně, konzistence a barva,“ upřesnila průběh testu Zita Kheková. Ta je praktickou pedagožkou oboru kuchař-číšník a bydlí v nedalekém Havířově. Slíbila, že hodnotit bude nezaujatě a dokonce přiznala, že si zmrzlinu v Karviné ještě nekoupila.

Při koupi zmrzliny si bude Sedmička s odbornicí také všímat, jakým způsobem bude prodavač zmrzlinu podávat. Prodavač nesmí totiž vydávat stejnou rukou zmrzlinu a peníze. Kornoutky na zmrzlinu by měly být chráněny před prachem a nečistotami, mrazák u kopečkové zmrzliny by měl mít ochranné víko, aby do něj nenalétávaly třeba vosy. „Tyto poslední měřítka zajímají hlavně hygieniky, kteří na rozdíl od nás, mohou vstoupit přímo do prostoru prodejny. Ale i přesto si toho může všimnout i samotný zákazník,“ radí Zita Kheková.

Jak se vlastně pozná dobrá zmrzlina? „U dobré zmrzliny jsou nejdůležitější použité suroviny. Zmrzlina by neměla stékat a její barva nesmí být příliš jedovatá. Jahodová musí chutnat opravdu po jahodách, vonět by měla taky tak a nesmí být příliš přeslazená. To jsou měřítka, kterými se budeme řídit i my,“ prohlásila hodnotitelka testu.

Která zmrzlina je v Karviné nejlepší?

U okének jsme si koupili čtyři klasické kopečky zmrzliny. Vanilkovou, čokoládovou, jahodovou a citrónovou. Hned v prvním stánku, Zitě Khekové ledová pochoutka chutnala nejvíce, vyšla i v celém testu jako nejlepší. Koupili jsme ji v ulici Osvobození, ve stánku s nápisem Oáza. „Zmrzliny jsou vynikající. Chuť opravdu odpovídá názvu zmrzlině. Jahodová je jahodová a člověka osvěží. Čokoládová chutná po čokoládě i citronová nemá chybu. Kopečky nestékají, jsou dobře namražené. Tady výrobci nemohu nic vytknout. Hezké měl i aranžmá, každý druh byl ozdoben čerstvým ovocem,“ usoudila Kheková. Zmrzlinu podával majitel v jednorázové rukavici a mrazák měl opatřený víkem. Pracoviště vypadalo čistě.

Druhá nejlepší zmrzlina se prodávala u stejného majitele jen o tři sta metrů dál. Tentokráte byla točená, chuti vanilkové a pistáciové.

Pomyslnou třetí příčku dostala od Sedmičky točená zmrzlina, která se prodávala ve stánku před supermarketem Kaufland. „Vanilková je chutná, tak stejně i pistáciová. Aroma odpovídá nabízenému druhu,“ upřesnila hodnotitelka testu.

Mlsné jazýčky si asi na kopečcích nepochutnají ve dvou zbývajících prodejnách. I když je stánek na náměstí ve Fryštátě naproti kašně hojně navštěvován, v testu Sedmičky nedopadl dobře. „Jahodová je moc sladká, za chvilku z ní budeme mít žízeň. To samé vanilková, je přeslazená. Citronová chutná uměle. Kopečky se navíc rychle roztékají, jsou málo namražené. Majitel by měl u strojů lépe nařídit teplotu. Barvy u zmrzlin jsou moc ostré až jedovaté,“ zhodnotila Zita Kheková. Majitel používal kleště na všechny druhy zmrzliny, neomýval je. Na jednom kopečku tedy zákazník dostal další tři jiné příchutě.

Další prodejce dopadl ještě hůře. „Zmrzliny jsou bez chuti a vodové. Ta čokoládová nemá vůbec chuť čokolády, to samé jahodová,“ podivuje se nad kopečky zakoupenými v cukrárně v ulici Osvobození Zita Kheková. Navíc nám prodavačka podávala zmrzlinu bez rukavice a stejnou rukou nám vydávala peníze. Kopečky zmrzlin byly ozdobeny ovocem, ale třeba banán byl už celý nahnědlý a vypadal nevábně.

Kde se podle vás prodává
v Karviné vůbec nejlepší
zmrzlina?

Pište na e-mailovou
adresu redakceostrava@
mf.cz