Nejlepší zmrzlina? Z Diany v České ulici

Pokud dostanou Brňané v parném létě chuť na zmrzlinu, mohou si vybrat. Třeba i kaštanovou.

Kde je v historickém centru Brna nejlepší kopečková zmrzlina? Týdeník Sedmička to zjišťoval spolu s cukrářem se šedesátiletou praxí Adolfem Zemanem. Odborník testoval v každé prodejně vždy kopeček tradiční vanilkové a další druh, který vizuálně vypadal nejlépe, nebo měl netradiční příchuť.

Prohrála vanilková

„Posuzovali jsme vzhled, vůni, chuť a konzistenci. V každé kategorii mohla zmrzlina získat nejméně jeden a nejvíce pět bodů, celkem tedy maximálně dvacet,“ vysvětlil kritéria hodnocení majitel Zemanovy cukrárny.

Nejméně bodů, osm, dostala vanilková zmrzlina v prodejně v Kobližné ulici. „Nemá téměř žádnou chuť, barvu ani vůni,“ popsal Zeman.

Nedobrá byla i vanilková v cukrárně u Mamlasů. Tam nabízejí přes dvacet druhů zmrzliny, mezi nimi i peprmintovou nebo kaštanovou. „Lidé si stejně většinou kupují pět základních druhů jako je vanilka, čokoláda nebo pistácie. Vanilku však zřejmě dělali ve stroji po citronové a zapomněli jej vymýt,“ vysvětlil Zeman, proč měl vanilkový kopeček citronovou příchuť.

V cukrárně Aida v Kozí ulici byla zmrzlina lákavě ozdobená ovocem, chuť však měla průměrnou. Na nejvyšší bodové hodnocení dosáhla pouze jedna zmrzlina z deseti testovaných, ve zmrzlinárně Diana v České ulici. „Z těch, co jsme ochutnali, je jednoznačně nejlepší. Cukrář do ní musel přidat tabulku skutečné čokolády, to nedělají všude,“ rozplýval se nad chutí tmavého kopečku Adolf Zeman.

Jeho slova potvrdil i spolumajitel cukrárny Radomír Jelínek. „Všechnu zmrzlinu vyrábíme sami, s pomocí italských surovin a vlastních přísad. Do té čokoládové přidávám čokoládu, která se rozpustí a opatrně vmíchá do směsi. Přesná receptura je ale samozřejmě tajemství,“ uvedl Jelínek, který nabízí každý den šestnáct druhů kopečkových a sedm druhů točené zmrzliny.