Největší konkurent Uberu v Číně hlásí 1,4 miliardy jízd za jediný rok

Aplikace Didi Kuaidi

Aplikace Didi Kuaidi Zdroj: Repro Yibada.com

Boj "alternativních" taxislužeb o zákazníky v Číně nabírá na obrátkách. Tamní pobočka Uberu si v druhém kole financování zvýšila tržní hodnotu na sedm miliard dolarů. Noví čínští investoři přicházejí v pravý čas. Na trhu se totiž objevila konkurenční firma Didi Kuaidi, které stačil jediný rok k překonání Uberu v počtu jízd.

V aktuálním kole financování našel Uber podporu například u leteckého dopravce HNA Group, automobilky Guangzhou či největší čínské pojišťovny China Life Insurance. Právě v Číně bude potřebovat Uber co největší podporu, popisuje Bloomberg, jestli má porazit rychle rostoucí konkurenci.

Evropským zákazníkům zcela neznámá taxislužba Didi Kuaidi vznikla teprve loni v únoru spojením dvou společností a za velké podpory technologických gigantů Alibaba a Tencent. Tento týden firma oznámila, že za rok 2015 eviduje celkem 1,43 miliardy jízd (Uber na překonání miliardové hranice čekal šest let).

Největší taxislužba na světě

Služby Didi Kuaidi aktuálně využívá na sto milionů zákazníků ve více než 250 čínských městech, uvedl Forbes. Didi Kuaidi tvrdí, že na čínském trhu má dominantní podíl přes 87 procent mezi soukromými řidiči. Jen v Pekingu drží Didi Kuaidi podíl 90 procent s milionem jízd denně. A podle četných vyjádření se firma cítí stále na začátku.

„V době čínského nového roku v únoru 2016 bude Didi Kuaidi fungovat ve více než čtyřech stovkách měst a stane se tak největší ridesharingovou sítí na světě,“ prohlásil podle Forbesu viceprezident pro podnikovou strategii Stephen Zhu.

Nedávné kolo financování ohodnotilo Didi Kuaidi na 16,5 miliardy dolarů, uvedl Bloomberg s odkazem na blíže neurčený zdroj (pro srovnání, hodnota Uberu aktuálně přesahuje 60 miliard dolarů).

Mluvčí Uberu odmítla komentovat, jak velkou sumu čínští investoři poskytli nebo kolik firma bude v Číně investovat. Podle informací deníku The Wall Street Journal by mělo jít o částku přes 900 milionů dolarů.

Henry Farber: Odpůrci Uberu vedou prohranou bitvu, pokrok nezastaví