Největší pasivní bytová výstavba v ČR míří do prodeje

V Praze bude zahájena největší výstavba pasivního bytového bydlení v ČR a potenciální zájemci již mohou uzavírat rezervační smlouvy. Tuto výstavbu realizuje developerská společnost JRD, s.r.o. jako svůj největší projekt v oblasti nízkoenergetického a pasivního bydlení. Během dvou etap se postaví celkem 110 pasivních bytů v tom nejvyšším energetickém standardu. Tento ekologický projekt je zatím jediným svého druhu nejen v České republice, ale i v Evropské unii, kde mají tyto projekty vládní nebo městskou finanční pomoc. Do budoucna se plánuje takto stavět již od roku 2020 díky evropské směrnici číslo 2010/31/EU o energetické náročnosti budov (EPBD II).

Projekt Ecocity Malešice je situován do klidné městské části Malešice, která se nachází v širším centru Prahy, odkud se dá do centra díky výborné dopravní dostupnosti pohodlně dostat během 10 minut autem nebo za 20 minut městskou hromadnou dopravou.
Lokalita disponuje komplexní infrastrukturou, v blízkém okolí se nachází úřady, poliklinika, řada škol a mateřských školek pro děti, restaurace, obchody a dostatek přírody. Bytové domy jsou totiž zasazeny do klidného prostředí mezi lesem a Malešickým parkem.

Malešice patří mezi stále se rozvíjející pražské čtvrtě, ve kterých obyvatelé nemají pocit velkoměsta. Je zde příjemně vyvážen poměr mezi přírodou a výhodami života ve městě. Neopomenutelným bonusem lokality je investiční záměr Městské části Praha 10 na revitalizaci Malešického parku a brzkého zprovoznění tramvají v ulici Počernická, která je poblíž projektu. „Energeticky pasivní bytové domy Ecocity Malešice budou realizovány ve dvou etapách. První obsahuje 44 bytů, ve druhé etapě bude bytů 66. V každém domě se do pěti podlaží rozdělí 22 bytů, přičemž jsou na každém patře pouze čtyři byty. V posledním ustupujícím podlaží jsou dva byty, které mají velké terasy s výhledem na Prahu,“ řekl Ing. Martin Svoboda, výkonný ředitel JRD s.r.o.

„Pasivní byty jsou již v dnešní době díky vývoji nízkoenergetické a pasivní výstavby naprosto konkurenceschopné a jejich zdravotní, ekologický a ekonomický přínos jasnou výhodou oproti konkurenci,“ říká Svoboda. Domy mají pevný základ na dvou podzemních podlažích s nadstandardním počtem parkovacích stání, velkými sklepy a technickým zázemím. Zahájení stavby první etapy je plánováno na polovinu roku 2012, dokončení stavby a převod bytů proběhne koncem roku 2013.