Nízkoenergetické bydlení v Nových Jirnech dokončuje stavbu vzorových domů

V okolí Prahy se ročně zrealizuje mnoho nových developerských projektů. Výstavby rodinného bydlení jsou si víceméně podobné, liší se především architektonickým ztvárněním, fasádou a dispozičním řešením.

Projekt sedmnácti rodinných domů na okraji obce Nové Jirny se ovšem z tohoto stereotypu vymyká. Domy jsou postaveny v nízkoenergetickém standardu a mohou se pochlubit štítkem energetické náročnosti třídy B+. Ekologicky šetrný systém vytápění a nízkonákladový provoz budoucích domů si vyžádal projekt založený na kvalitním plášti domu, který zajistí dokonalou tepelnou izolaci. „Trend stále se zvyšujících cen energií nás jen utvrdil v myšlence postavit domy, které komplexně vyřeší snížení provozních nákladů v každém ohledu. Chtěli jsme použít moderní, přírodní, prodyšný a hlavně jednovrstvý materiál, a proto jsme vybrali kompletní konstrukční řešení z Ytongu. Dokonce jsme s kolegou vymysleli při výběru materiálu i slogan ‚Dřevo necháme Americe, cihly našim dědům, my stavíme z Ytongu‘, který možná použijeme na svých stránkách při začínající prodejní kampani,“ říká pan Dvořák, zástupce firmy B. T. T. B., s. r. o., která je pod celým tímto projektem podepsaná.

#####Energetická náročnost těsně nad hranicí pasivních domů

Nízkonákladový provoz je zajištěn již ve standardu domů díky použité materiálové skladbě v podobě pórobetonových tvárnic Ytong Theta, plastových oken a v celém přízemí a koupelnách ve druhém nadzemním podlaží podlahovým topením. „Navrhovali jsme domy maximálně provozně úsporné, ale i s ohledem na rozumnou pořizovací cenu. Použili jsme prémiové materiály, kterými jsou především nové tvárnice Ytong Theta. Ytong Theta je nejlehčí masivní tvárnicí s nejlepšími tepelněizolačními parametry na českém trhu. Obvodová stěna z těchto tvárnic snadno dosahuje při tloušťce 500 mm na hodnoty nízkoenergetické stavby i bez dodatečného zateplení. Samozřejmě je možné jít ve snaze o snížení nákladů na provoz ještě dále za cenu navýšení pořizovacích nákladů a klienti mohou této možnosti využít, ale myslím si, že náš vzorový dům je navržen v té nejvyšší možné kvalitě při porovnání cena versus výkon,“ komentuje rozhodnutí stavět právě z Ytongu pan Dvořák.

#####Jednoplášť zajistí dokonalou izolaci a ušetří stavební náklady

Konstrukce staveb v Nových Jirnech je tvořena z jednopláště bloků Ytong Theta. Nespornou výhodou takto zvoleného stavebního systému je absence nákladů na dodatečné zateplení domu. Nezateplená stěna z pórobetoných tvárnic Ytong Theta dosahuje výjimečného prostupu tepla, který se pohybuje těsně u hranice standardů běžných pro domy se zanedbatelnou spotřebou energie, které jsou odborníky označovány jako „pasivní“. Na rozdíl od jiných zděných konstrukcí se přitom nejedná o hypotetické hodnoty dosažitelné pouze za cenu zvýšené pracnosti a složitější logistiky, jak je tomu v případě systémů s vysokým počtem různých tvarovek a zdicích prvků. V podobných lokalitách bývají navrhovány a obcemi vyžadovány domy s klasickou sedlovou střechou se zešikmeným podkrovím.

Po dohodě se stavební komisí bylo ale v Jirnech společnosti B. T. T. B., s r. o., dovoleno použít na její domy střechu tzv. toskánského typu, která má nižší sklon a umožnila tak ve druhém nadzemním podlaží mít plnohodnotné rovné stropy. Domy jsou nabízeny s dvěma druhy dispozičního řešení, a to 4+1 či 5+kk, a oba typy domů jsou vybaveny buď zastřešeným garážovým stáním, či vnitřní garáží. Klienti mají možnost změnit standard domu, tedy veškeré povrchy, ale například i sanitu, baterie a povrchy kuchyňské linky.