Nokia zvažuje prodej mapových služeb, akcie reagovaly růstem

Mapové služby od Nokie nabírají na síle, volí je stále více automobilových producentů

Mapové služby od Nokie nabírají na síle, volí je stále více automobilových producentů Zdroj: Repro MobilMania.cz

Finská společnost Nokia uvažuje o prodeji své divize mapových služeb HERE. Informovala o tom agentura Bloomberg. Akcie finské společnosti po zprávě stouply a vzhůru zamířily i akcie jejího francouzského konkurenta Alcatel-Lucent. Nokia se ke zprávě ale odmítla vyjádřit.

Podle odhadů společnosti Inderes Equity Research může hodnota divize HERE dosahovat kolem 3,4 až 4,8 miliardy eur (až 131,3 miliardy Kč). Cena případné transakce by údajně mohla být ještě vyšší. Kromě HERE nyní Nokii tvoří ještě aktivity v síťových zařízeních a divize zabývající se patenty.

Akcie Nokie vzrostly o 5,6 procenta a akcie francouzské firmy Alcatel-Lucent o skoro pět procent. Obě společnosti spolu v minulosti údajně jednaly o fúzi. O více než 11 procent stouply akcie nizozemského výrobce navigací TomTom.

Prudký růst akcií Nokie:

Nokia je na trhu síťových zařízení světovou trojkou po švédském Ericssonu a čínské Huawei Technologies. Loni v dubnu firma dokončila odprodej divize mobilních telefonů společnosti Microsoft za 5,44 miliardy eur (přes 150 miliard Kč).

Nokia byla od devadesátých let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Také zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung na trhu s chytrými telefony.