Nová technologie z drahých kovů proniká do sklářské výroby

Společnost Safina zavádí unikátní technologii do komerční sklářské a elektrotechnické výroby. Firma jako první v Česku využívá tzv. studený nástřik pro výrobu targetů nové generace a díky této technologii vzrostla jejich produkce o 25 procent. Celková hodnota roční výroby společnosti představuje 4,3 miliardy Kč, z toho objem targetů z drahých kovů činí přibližně 30 tun v hodnotě 600 milionů korun, oznámila Safina.

Výroba naprašovacích targetů pomocí technologie studeného nástřiku, zejména ze stříbra a platinových kovů, je klíčová pro sklářský a elektrotechnický průmysl, kde jsou využívány pro výrobu skla a paměťových disků. Safina produkci zajišťuje celosvětově, 75 % jde na export, zejména na trhy v Evropě, USA a Rusku, a čtvrtina je využívána pro český trh. Společnost spolupracuje s řadou světových lídrů, v oblasti sklářského průmyslu je to například Asahi Glass Company a v elektrotechnice ON Semiconductor, přední americký výrobce polovodičů.

Jednou z nejprestižnějších zakázek v této oblasti byla spolupráce na výrobě Zlaté kapky reprezentující Českou republiku na Expo v Šanghaji v roce 2010. Obří kapka byla hlavní atrakcí českého pavilonu, po skončení výstavy se vydala na putovní cestu po celém světě. „Drahé kovy jsou díky svým speciálním vlastnostem důležitou součástí finálních produktů, jako jsou DVD, CD, hard disky či sklo. Unikátnost technologie Cold spray spočívá zejména v bezchybném a naprosto homogenním vytváření vrstev drahých kovů, jež jsou dále využívány v průmyslu. Investice do studeného nástřiku dosáhla celkově 50 milionů Kč, kdy část byla spolufinancována z fondů Evropské unie,“ říká generální ředitel Safiny Tomáš Plachý.