Nové automaty zajišťují plynulé dodávky elektřiny ve strategických objektech

Nové technologie dokážou zajistit nepřerušené napájení důležitých zařízení, například v průmyslu nebo nemocnicích. Zamezí tak výpadkům elektřiny ohrožujícím zdraví osob nebo způsobujícím vysoké finanční ztráty, uvedla společnost Eaton Elektrotechnika.

Eaton uvedl na trh automatický mikroprocesorem řízený záskokový automat ATS-C určený pro silnoproudé rozvaděče. Ten dokáže při výpadku elektřiny bezpečně přepnout systémy z hlavní napájecí distribuční soustavy na záložní soustavu (typicky UPS) nebo na motorgenerátor. Důležité systémy přepojí v řádu milisekund a zabezpečí nepřerušenou dodávku energie v síti nízkého napětí.

Kompaktní typ ATS C96 lze použít v mnoha aplikacích se jmenovitým napětím do 400 V AC. Vnější rozměry tohoto typu jsou pouze 96 mm x 96 mm, a nezabírá proto v rozvaděči příliš místa. Přepojovač je dodáván s řadou praktických funkcí, jako jsou alarmy, snadno programovatelné vstupy a výstupy a rovněž automatické funkční testy bez nutnosti přepojit systém. Typ ATS C144 nabízí další funkce a je vhodný pro použití v soustavách s vyšším napětím až do 690 V AC. Tato verze nabízí mimo jiné také digitální měření času, statistických dat a zaznamenávání událostí. Nabízí rovněž komunikaci skrze ModBus sběrnici a rozhraní RS 485.