Novinky Applu: lákadlem má být notebook s nevídaným rozlišením

Obchod Applu na Manhattanu v obležení zákazníků

Obchod Applu na Manhattanu v obležení zákazníků Zdroj: ctk

Společnost Apple dnes na konferenci pro své vývojáře představila nový lehký a tenký profesionální notebook s dosud nevídaným rozlišením displeje 2880 na 1800 pixelů. Jde o stejný typ, který již dříve firma uvedla ve svých mobilních telefonech iPhone a tabletech iPad. Zájemci o novinku ale budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Základní model ve Spojených státech přijde na 2199 dolarů (asi 44.000 korun) plus daň, která se v různých částech země liší.

Novinka je podle Applu, který dnes představil nové verze operačních systémů pro počítače a mobilní telefony, další generací její profesionální řady MacBook Pro. Ve srovnání s ní je lehčí a o čtvrtinu tenčí. Tvarem se spíše inspirovala u ultratenkého laptopu MacBook Air, jež ale mají menší úhlopříčku displeje. Stejně jako MacBooky Air má nový model jako úložiště pouze rychlé SSD disky bez pohyblivých částí. Základní model začíná na kapacitě 256 gigabytů.

Největší pozornost ale novinka pravděpodobně bude poutat svým displejem s úhlopříčkou 15,4 palce, jehož rozlišení jde vysoko nad maximálním rozlišení 1920 na 1080 pixelů nabízeným u současných notebooků. Vysoké rozlišení by podle Applu mělo usnadnit práci s videem či fotografiemi. Vývojáři ale kvůli němu budou muset aktualizovat své programy, které zatím s tak vysokým rozlišením nepočítají.

Vyšší verze nového notebooku s větší kapacitou pevného disku o velikosti 512 gigabytů bude stát 2799 dolarů bez daně (asi 56.000 korun). U vyšší verze bude disk možné rozšířit na 768 gigabytů. Levnější i dražší model budou mít v základu 8 GB operační paměti rozšiřitelných na dvojnásobek. Patnáctipalcové starší verze MacBooku Pro začínají na 1799 dolarech (asi 36.000 korun) u nižší verze a na 2199 dolarech u vyšší verze.

Apple patří ke společnostem, které přicházejí s inovacemi později přejímanými jinými výrobci. Dá se proto očekávat, že s displeji s výrazně jemnějším rozlišením než dosud v následujících měsících přijdou i další firmy.

Apple dnes představil i vylepšené verze MacBooků Air a „klasických“ MacBooků Pro. Notebooky nyní mají nové výkonnější procesory Ivy Bridge od Intelu a lepší grafické karty od Nvidie. Tenké MacBooky Air se také budou dodávat až s 8 gigabyty operační paměti, což je dvakrát více než nyní. Oba modely, tedy jedenáctipalcový a třináctipalcový pak o 100 dolarů (asi 2000 korun) zlevní.

Firma z kalifornského Cupertina také podle očekávání v úvodu konference pro vývojáře představila novou verzi svého operačního systému pro počítače nazvanou Mountain Lion. Novinka mimo jiné například nabídne zrcadlení obrazovky počítače do televize pomocí bezdrátové sítě a zařízení Apple TV či nový režim spánku, během něhož se počítač může synchronizovat s dalšími přístroji. Bude také obsahovat hlasové ovládání a stejná upozornění na různé události jako telefony iPhone či tablety iPad.

Apple vývojářům předvedl i chystanou šestou verzi operačního systému iOS pro tato mobilní zařízení. Nabídne v ní mimo jiné hlasovou asistenci Siri v dalších jazycích a její hlubší zapojení do systému. Po sociální síti Twitter také Apple do systému začlení Facebook, což například usnadní sdílení odkazů či fotografií na této sociální síti z iPhonů a iPadů. Konkurence již takovouto integraci Facebooku nabízí delší dobu.

Apple dnes také podle očekávání oznámil, že nově ve svém mobilním systému bude nabízet vlastní mapovou aplikaci. Nebude tak již spoléhat na řešení od Googlu, který vyrábí konkurenční mobilní systém Android. Novinka bude mimo jiné mít hlasovou navigaci prostřednictvím Siri a trojrozměrné zobrazení.

Zatímco nový operační systém pro mobilní zařízení začne Apple dodávat na podzim, kdy se očekává i nová verze mobilního telefonu iPhone, operační systém pro počítače si budou zájemci moci pořídit během léta.