Novou atrakcí zoo budou paviáni

Zlínská zoo otevírá nový areál. Budou v něm vzácní paviáni i největší ocelová voliéra v Česku.

Zlínská zoo bude mít od poloviny srpna novou atrakci. V areálu nazvaném Etiopie budou k vidění africká zvířata i výtvory domorodců.
Největší atrakcí nové expozice bude pětice paviánů dželada. Jsou to africké opice, které jsou typické výraznou červenou plochou na hrudníku. Na Lešnou skupinku mladých opic přivezli z francouzské zoo.

„Jsou to velice vzácná zvířata, přestože jsme se pokoušeli získat i samičky, zatím se nám to nepodařilo. Zvažujeme i možnost, že bychom je v budoucnu přivezli přímo z Etiopie,“ řekla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

O tom, jak se bude pět paviánů jmenovat, rozhodovali lidé v anketě na webu zoo. „Připravili jsme výběr jedenácti jmen z amharštiny, oficiálního jazyka Etiopie. Z nich návštěvníci vybírali pět nejlepších,“ dodává Bujáčková. Která jména získala nejvíc hlasů? To se lidé dozví při slavnostním otevření expozice a křtu dželad v neděli 14. srpna v jednu odpoledne.

Paviány dželada dosud chovala v Česku jen zoo v Brně. I tam ale mají jen samce. Brněnské paviány proslavil notorický útěkář Heiko, kterého museli dvakrát chytat pracovníci tamní zoo i policie.
Dalšími zajímavými zvířaty, která budou v nové expozici, jsou damani. Ačkoliv připomínají králíky nebo jiné větší hlodavce, jsou to blízcí příbuzní slonů. „Horní část expozice Etiopie připomíná africkou vesnici, proto jsou tam umístěná typická africká zvířata – ovce somálské,“ upozornila mluvčí.

Největší voliéra

Spodní části nového areálu dominuje ocelová voliéra, která je největší v zemi. „Svůj domov tam najde vzácný jeřáb bradavičnatý. Společnost mu budou dělat například čápi marabu, nesyti afričtí a další brodiví ptáci,“ doplnil ředitel zoo Ivo Klika.

Atrakcí nového areálu ale nebudou jen zvířata. Kromě přírody představí i život a kulturu domorodých obyvatel Afriky. Zoologická zahrada nechala z Etiopie přivézt keramické nádoby, pracovní nástroje, včelí úly, velké proutěné koše, dřevěné sochy, a dokonce základy několika chýší etiopských domorodců z vesnice kmene Konso. Některé z nich doplní už nyní novou expozici, další najdou místo v domorodé vesnici, kterou na Lešné otevřou příští rok.