Nový letištní terminál v Pardubicích má postavit privátní investor

Pardubický kraj i město Pardubice chtějí připravit podklady pro stavbu nového terminálu na mezinárodním letišti v Pardubicích. Má ho stavět soukromý investor, řekl hejtman Radko Martínek (ČSSD). „Jsme připraveni pořídit dokumentaci pro územní řízení ohledně výstavby terminálu. To je záležitost do dvou milionů korun a jsme přesvědčeni o tom, že to je dostatečné, abychom mohli jednat s investory,“ uvedl Martínek.

Kraj nechce platit stavbu terminálu z vlastních zdrojů. Měl by stát asi 350 milionů korun. Za důležité považuje i zlepšení dopravní obslužnosti u letiště. Dostavba terminálu by se podle hejtmana měla zvážit v okamžiku, kdy by se rozšířilo letiště ve Vodochodech u Prahy. Pardubické letiště letos začalo s rozsáhlou modernizací pozemních ploch i technického zázemí. Regionální rada, která dotace rozděluje, ale financování pozastavila údajně pro podezření z podvodu při výběrovém řízení. „Snažíme se předejít problémům, které by mohly vzniknout. Ani ne za dva měsíce nezávislý expert posoudí, zda cena je v místě a čase obvyklá. Pokud bude vše v pořádku, financování po novém roce obnovíme,“ uvedla Eva Jouklová, mluvčí Regionální rady Severovýchod.

Loni i v roce 2009 skončila společnost EBA ve ztrátě. Minulý rok přesáhla pět milionů korun, rok předtím činila téměř 24 milionů korun. Velmi podobné byly i provozní výsledky hospodaření.