Nový trend: pronájem bytu s předkupním právem

Řada developerů má problémy s prodejem svých nových bytů a počet neobsazených novostaveb neustále roste. O nový bytový projekt ve Zborovské ulici v Kroměříži je však zájem obrovský.

„Ten model opravdu zafungoval. Mladé páry si rychle zajistí nové bydlení s vědomím, že nevyhazují nájemné z okna. Je to však zajímavé řešení i pro ty, kteří chtějí nový byt koupit, ale jsou finančně vázáni na prodej své starší nemovitosti. Jedná se třeba o starší generaci klientů, kteří nyní bydlí ve větším nevyužívaném bytě a rádi by do menšího nového bytu,“ potvrzuje Libor Kalousek z CENTURY 21 Style Happy.

#####Bydlím hned, řeším později

Podle něj díky tomuto modelu mohou jít lidé ihned do nového bytu s tím, že jim kancelář zajistí prodej starší nemovitosti nebo její pronájem. „Starší uvolněný byt nebo dům tak můžeme dobře připravit na prodej, například formou home stagingu, a hlavně není na jeho prodej vyvíjen již takový časový tlak,“ vysvětluje Kalousek.

Podle generálního ředitele realitní sítě CENTURY 21 Aleše Mazgaje se model pronájmu bytů s předkupním právem může stát novým trendem na realitním trhu. „Některé developerské projekty se prodávají pomaleji, než se plánovalo. Pro developery a správce je lepší byty pronajmout s předkupním právem, než je nechat řadu měsíců prázdné. Zejména v regionech s menší kupní silou obyvatel je to zajímavý marketingový nástroj.“ Developerské společnosti prý již oslovují CENTURY 21 s podobně koncipovanými návrhy prodeje bytů i v dalších lokalitách ČR.

#####Příklad Kroměříže

Bytový projekt ve Zborovské ulici je umístěn v klidné části Kroměříže, v lokalitě Dolní Zahrady. Projekt nabízí celkem 81 bytových jednotek v evropském standardu s dispozičním řešením 1+kk (9 bytů), 2+kk (58 bytů) a 3+kk (14 bytů). Součástí bytů je prostorná lodžie, balkon nebo terasa, k přízemním bytům navíc náleží předzahrádky o výměrách od 28 do 90 m2. Klient může volit mezi venkovním parkovacím stáním a komfortní garáží v přízemí domu. Cena jednopokojového bytu je 1 073 000 Kč včetně DPH, dvoupokojový byt o výměře 54 m2 lze pořídit od 1 393 000 Kč. Investorem a majitelem stavby je developerská společnost UG-D ze skupiny UNIMEX GROUP.