Nový Tyršův most: hra o čas

Stavbu nového mostu přes Bečvu protahuje stížnost na soutěž. Zpoždění může trvat dokonce až dva roky.

Kdyby šlo všechno podle plánů, rozebrali by dělníci starý a rezavý Tyršův most v Přerově loni na podzim. V těchto dnech už měli přes řeku Bečvu stavět novou konstrukci. Stavba se ale zasekla, protože o ní musí rozhodnout antimonopolní úřad. Zdržení se může podle vedení města protáhnout i na dva roky.

„Nemůžeme nic dělat, dokud nebudeme mít stanovisko Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, na který se obrátily dvě firmy neúspěšné ve výběrovém řízení,“ vysvětlil mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal. Nespokojené firmy naznačují, že soutěž na přestavbu lávky byla zmanipulovaná.
Úředníci si dávají na čas, stížnost řeší už od podzimu. Pokud výsledky výběrového řízení nepotvrdí do dvou týdnů, nebo je dokonce zruší, mohou letos Přerované na nový most zapomenout.

Vodohospodáři totiž kvůli hrozbě povodní nedoporučují rozebírat starou lávku v období mezi dubnem a srpnem. „Tím bychom se dostali do časové tísně a stavbu by se zdržela o jeden až dva roky,“ upozornil přerovský primátor Jiří Lajtoch.

Kvůli tomu už se také sešel se zástupci antimonopolního úřadu. „Slíbili, že rozhodnou co nejdříve. Pokud do konce března potvrdí, že soutěž byla v pořádku, pustíme se konečně do stavby,“ prohlásil Lajtoch. Tři roky hádek

Tyršův most začíná být v Přerově téma k pobavení i ke vzteku. Kvůli podobě mostu se místní zastupitelé hádali tři roky. Když se konečně domluvili na kompromisu a rozhodli se pro návrh architektky Aleny Šrámkové, sehnali 120 milionů korun na jeho stavbu a měli v ruce všechny potřebné dokumenty, vložil se do toho antimonopolní úřad.

Přerované čekají na nové spojení přes Bečvu už od konce druhé světové války, kdy původní most vyhodili Němci do povětří. Nahradila ho lávka, která měla být jen dočasná. Slouží ale do dnešních dnů. „Starý most je už v havarijním stavu. Když po něm jde více lidí, tak se houpe jako ponton. Podepsala se na něm i letošní krutá zima. Divím se, že se při takové frekvenci chodců ještě nezřítil,“ myslí si Přerovan Petr Ulman.