NSS zrušil stavební uzávěru v části Říčan, trvala příliš dlouho

Nejvyšší správní soud (NSS) zrušil stavební uzávěru v části Říčan u Prahy. Jde o plochy mezi ulicemi 5. května, Zimní a železniční tratí. Soud tak vyhověl majitelům pozemků, kteří tam chtěli stavět rodinné domy. Radnice podle NSS nerespektovala to, že stavební uzávěra musí být jen dočasným opatřením. Na sporné pozemky přitom dopadala už pět let, aniž město vyvíjelo nějakou aktivitu. Verdikt padl v říjnu bez veřejného jednání.

„Nechtěli s námi spolupracovat. Nedohodli jsme se na podobě, jak by ten regulační plán měl vypadat. Nemohli jsme se domluvit na šířkách komunikací, dopravě v klidu, takže se ani práce na regulačním plánu nezahájily,“ uvedla starostka. NSS potvrdil, že radnice chybovala. „Několikaletá nečinnost odpůrce (města Říčany) představuje zcela zjevný až svévolný zásah do právní sféry navrhovatelů, když dotčeno je především jejich vlastnické právo k výše označeným nemovitostem,“ stojí v rozhodnutí senátu s předsedkyní Ludmilou Valentovou.

Podle města nevznikl regulační plán pro spornou lokalitu kvůli tomu, že k tomu nikdo nedal podnět. Radnice prý vlastníky pozemků několikrát vyzývala, ať se dohodnou a společně podnět podají. Ve vyjádření kasační stížnost město zdůraznilo, že zákon neukládá povinnost pořídit regulační plán ani nestanoví lhůtu pro jeho pořízení. NSS ale dospěl k závěru, že pokud Říčany odůvodnily stavební uzávěru pořizováním regulačního plánu, měly okamžitě začít s jeho přípravami. „Hlavním důvodem zrušení stavební uzávěry je skutečnost, že již dosavadní doba jejího trvání se jeví jako nepřiměřeně dlouhá za situace, kdy je zároveň provázena naprostou nečinností odpůrce při uskutečňování účelu, pro nějž byla stavební uzávěra vyhlášena, tedy při pořizování regulačního plánu,“ rozhodl správní soud.