O Vánocích střeží životy jiných

Strážníci a zdravotní sestry. Místo klidného večera s rodinou stráví Vánoce v práci. Vždy připraveni pomoci těm, kteří to budou potřebovat.

Eva Grossová, sestra jednotky intenzivní péče v Karvinské hornické nemocnici, bude letos trávit Štědrý den v nemocnici už poněkolikáté. Jí to ale nevadí, protože ví, že ji lidé potřebují.
„U nás to funguje tak, že přednostně zůstávají doma ty sestry, které mají děti, a mezi ty já nepatřím. Že musím pracovat, mi nevadí. Slavnostní večeři si dám před nebo po práci. Více mi vyhovuje ranní dvanáctihodinová směna. Domů přijdu později, ale zase vím, že už po jídle nikam nemusím,“ říká Grossová. Někteří jsou podle ní v horší situaci. Například pacienti, kteří domů odejít nemohou. „Jsou sami a jsem ráda, že jim mohu alespoň částečně blízké nahradit,“ dodává Grossová.

Vánoce v uniformě

Štědrý den bude trávit v práci i městský strážník Roman Hájek. Jeho děti jsou už dospělé, takže volno přenechává kolegům s miminky. „K naší práci to prostě patří. Štědrý den bývá v karvinských ulicích klidný. Všichni jsou doma a rozbalují dárky, když jim chodíme pod okny. Kromě běžné hlídky rozdáváme s kolegy třeba i deky lidem bez přístřeší. Z dřívějších pochůzek víme, kde je hledat,“ říká strážník Hájek.