Obecní dům láká desítky návštěvníků. Do klubu, kavárny i galerie

Obecní dům se stal novým opavským společenským centrem. Lidé tam chodí na koncerty, filmy i kávu.

Už o prosincové slavnostní otevření Obecního domu měli Opavané velký zájem. Lístky na komentované prohlídky byly během několika hodin pryč. A lidé chodí pořád, série prohlídek s průvodcem pro velký zájem dosud pokračuje. Provozovatelé hlásí také vysokou návštěvnost koncertů a filmových projekcí.

Návštěvnost je dobrá

„S návštěvností akcí je to zatím velice dobré. Teď od února se možná ještě zvýší, protože jsme otevřeli kavárnu a bar v klubu,“ říká Jan Kunze, dramaturg Opavské kulturní organizace, která dům provozuje.
Lidem, kteří si Obecní dům prohlédli, se vesměs líbí. „Byli jsme na prohlídce v lednu. Už při pohledu zvenku jsem ocenila, jak ho opravili. A uvnitř jsem taky nebyla zklamaná,“ říká dvaačtyřicetiletá Petra Rýznarová, která prohlídku musela o pár týdnů odložit, protože v prosinci už nesehnala vstupenky.
Devětadvacetiletý Matouš Láník oceňuje, že má Opava další klub. „Už dvakrát jsem byl v Artu na koncertě. S kvalitou jsem moc spokojený. Je dobře, že se v Opavě rozšířila nabídka,“ hodnotí Láník s tím, že oprava budovy Obecního domu se povedla.
Občanské stružení Za Opavu nehodnotí novou podobu Obecního domu jednoznačně. Oceňuje opravy fasády, naopak uvnitř vidí spoustu nedostatků. Upozorňuje například na řemeslně nezvládnuté povrchy stěn. „Povrch stěn není v interiérech jednotný, na jednom místě nalezneme ostrý povrch, o několik desítek centimetrů dál je omítka hladká. Výsledkem jsou fleky na stěnách. V plochách namalovaných zlatým nátěrem prosvítají opravy omítky,“ píše sdružení ve svém prohlášení. Dalším problémem jsou podlahy či dekorativní prvky, které se podle sdružení nehodí k architektuře budovy.

Hudba i zábava

Obecní dům má být místem, kde se budou setkávat různé druhy umění a zábavy. Lidé tam zatím mohou chodit na koncerty, filmové projekce, do galerie na výstavy či do kavárny. Na jaře přibude ještě stálá expozice o historii Opavy.
„Chtěli jsme vytvořit respektovaný kulturní prostor, který by obstál v celorepublikovém měřítku. Máme tady vše pod jednou střechou. Výtvarné umění, expozici o dějinách Opavy, hudbu, film, ale také například kavárnu,“ popisuje Kunze.
Opravy budovy, které stály více než sto milionů korun, řemeslníci zvládli za necelý rok. Restaurátoři vrátili na střechu původní tašky, jejichž kusy našli schované v podkroví. Očistili omítku a sochy, opravili i další ozdobné prvky. Uvnitř se snažili zachovat maximum z původní architektury.