Obecní dvůr na Starém Městě čeká vzkříšení

Obecní dvůr v malebné lokalitě nedaleko Haštalského náměstí na pražském Starém Městě se po letech konečně dočká rekonstrukce a celkové revitalizace. Komplex historických budov o celkové užitné ploše více než dva tisíce metrů čtverečních v posledních letech postupně chátral.

Až letos v červenci jej od posledního majitele koupila společnost Around Inside. Ta hodlá komplex citlivě zrekonstruovat pro účely luxusního rodinného bydlení a vrátit tak život do této lokality s geniem loci, které se podle populárních Rychlých šípů Jaroslava Foglara říká „pražská Stínadla“. Na projektu se bude podílet jeden z nejvýznamnějších současných světových architektů, Ricardo Bofill, společně s českými architekty TaK. Generálním projektantem bude česká společnost AED project. Obecní dvůr se nachází v části Starého Města Na Františku a lemují ho ulice Kozí, U Milosrdných a U Obecního dvora. Komplikované vlastnické vztahy a v posledních letech také ekonomická krize způsobily, že nyní jsou již exteriéry i interiéry budov v havarijním stavu. Společnost Around Inside se akvizici projektu věnovala přes jeden rok. K samotné koupi došlo letos v červenci. Projekt má platné územní rozhodnutí; stavební dokumentace bude upravena podle nového návrhu, který vypracuje světoznámý španělský architekt Ricardo Bofill. „Praze se podařilo uchovat historické centrum v podobě, která bez nadsázky připomíná jedinečné umělecké dílo. Metropole se rodila několik století a nyní je nejkrásnějším historickým centrem ve střední Evropě. Obecní dvůr představuje pomyslný mikrosvět v centru města, který by měl být zachován a renovován. Naše práce na projektu Obecního dvora bude pochopitelně respektovat charakter a genius loci místa. Chceme toto místo proměnit v pohodlné a moderní bydlení, které bude v souladu s požadavky dnešní doby,“ uvedl Ricardo Bofill, architekt projektu.

Předběžný časový harmonogram realizace projektu předpokládá získání stavebního povolení v listopadu příštího roku. Revitalizace a rekonstrukce by měla být dokončena zhruba za tři roky. Prodej bytů bude zahájen v prvním čtvrtletí příštího roku. „Věříme, že v následujících letech se Obecní dvůr stane místem, které vrátí na Staré Město život, a snad se stane i inspirací pro oživení dalších chátrajících historických budov v centru města,“ uvedla Catherine Nardin, jednatelka Around Inside.