Obědy v Mostě: nejdražší jídlo nemusí být nejlepší

Hotovky za akční ceny vyzkoušela redakce Sedmičky s gastro odborníkem v sedmi restauracích.

Nápisy u restaurací v centru Mostu lákají na svíčkovou se šesti, španělského ptáčka či knedlo zelo vepřo. Lidé se mezi desátou hodinou dopoledne až druhou odpoledne v nich dosyta nají v rozmezí od šedesáti do sta korun.

„Hlavním cílem testu ale bylo zjistit, kde se Mostečané naobědvají nejlépe,“ shrnuje Roman Sejval dvoudenní štaci po jídelnách.

Čistota, rychlost, chuť

S odborným poradcem, kterým Roman Sejval jako člen Asociace kuchařů a cukrářů je, jsme se shodli na pěti kritériích. Roli laika se ujala redaktorka Sedmičky. V každé restauraci jsme známkami od jedné do pěti jako ve škole zhodnotili cenu oběda, rychlost obsluhy, chuť polévky, hlavního jídla a nakonec čistotu jídelny a záchodů. Z průměru všech známek obou porotců vzešel vítěz.

Celá ochutnávková tour začala v jednom z nejoblíbenějších podniků. Už z názvu je patrné, že od Jídelny Archa Most nemohou lidé očekávat luxus restaurace. Jejím cílem je nasytit co nejvíce lidí v krátké době. „Mají velký, přehledný výběr. Kuchaři nosí čepici, jsou čistě oblečení, mají zavedený systém,“ hodnotí po chvilce ve frontě na polévku s játrovými knedlíčky a rajskou s knedlíkem Roman Sejval. Podotýkám, že stůl by mohl být čistší.

Vše odpouštíme ve chvíli, kdy ochutnáme polévku i druhé jídlo. „V polívce je maso, kdyby udělali i domácí nudle, bylo by to fantastické,“ komentuje odborník.

Maso v rajské by podle něj mohlo být trochu větší, já konstatuji, že jsem za poslední dva roky nejedla lepší maso s rajskou. „Je vařené v omáčce,“ pochvaluje Sejval práci kuchařů.

Restaurace v hotelu Cascade vzbudila v Sejvalovi rozpaky. „Když už si hrají na hotel, měl by stát v restauraci personál a usadit nás. Na stole jsou nesklizené skleničky, ubrus je politý,“ nešetří porotce kritikou.

V té pokračuje i ve chvíli, kdy ochutná bramborovou polévku. „Je příliš hustá, kdybych ji měl sníst, už si druhé jídlo nedám, navíc je neprovařená,“ dodává Sejval.

Lepší náladu má, když ochutná svíčkovou. Omáčka i knedlík obstály, sekanou označil za chuťovou divočinu. „Za tu cenu je jídlo v pohodě. Už podle prostředí bych ale očekával víc. Příjemné je, že je na stole karafa s vodou, jen ten citron v ní vypadá, že plave už druhý den,“ uzavírá Sejval.

Další zastávkou je Sport Bar Budvar v Báňských stavbách. „Je to tu tmavé, normálně by mě nenapadlo sem zajít na oběd,“ podotýká Sejval, když polyká čočkovou polévku. Podle mě je v ní málo čočky.

Rajská s masovými koulemi oba porotce uspokojila. „Koule jsou opravdu z mletého masa, jen omáčka je podezřelá. Knedlíky jsou docela chutné,“ hodnotí Sejval.

Nejhorší dojem na chuťové buňky porotců udělala jídelna Šmak. Lidé sice hned vidí, co jim obsluha nandavá, ale omáčky jsou z prášku. Polévku dostanou zákazníci v misce na salát. Dršťková polévka je opět neprovařená.

Horší je to s knedlo zelo vepřo. „Zelí je kyselé jak jetel, zahuštěné moukou a rozvařené v kejdu. Co je ale nejšílenější, že mi ohřáté vepřové maso přelili omáčkou, ve které plavalo kuřecí maso,“ upozorňuje Sejval. Světlé a příjemné prostředí ale zaručuje, že by zašel do Šmaku na oběd ještě jednou. „Třeba byl tohle úlet a vybral bych si něco lepšího,“ podotkl hodnotitel.

V GoodGate Restaurant nabízejí jako obědové menu za 87 korun polévku, hlavní jídlo i desert. „To je super tah, kuchař s tím má minimum práce a potěší zákazníky,“ upozorňuje Sejval. Na Mostecko zařídili majitelé restauraci velice luxusně. „Pak vás překvapí, že ač je číšník perfektně oblečený a má super chování, nosí sandály. Ještě k tomu hnědé. A servírka má zmalované nehty a na nohou crocsy,“ to jediné vytkl Sejval restauraci.

Pečená krkovička, červené zelí, bramborový knedlík i hovězí vývar s kapáním byly vynikající. Na stylový Švejk restaurant byli porotci zvědaví. Přišlo ale největší zklamání. „Talíře vypadají, jako by opravdu Švejka zažily,“ pronese při pohledu na omlácené nádobí. Zeleninová polévka s vajíčkem postrádala zeleninu, navíc byla velmi hustá a pro mě přesolená. Lepší náladu v nás vyvolá vrabec se zelím. „Maso je měkké,“ podotýká Sejval. Já bych jeho chuť vyzdvihla až na Olymp.

Zařízení Sportovka Bowling jsme museli diskvalifikovat. Přestože nabízí polední hotovky od desíti dopoledne, do dvou odpoledne, v jednu hodinu už jsme nedostali ani jedno ze tří vybraných jídel. „Když nabídnou dušené maso na česneku se špenátem a knedlíkem a jako další žemlovku a pak smažený sýr s hranolkami, musí počítat, že budou chtít všichni to první. A že už není ani žemlovka, to o něčem svědčí,“ divil se nad přístupem kuchařů Sejval. Vybrali jsme si jako náhradu Pivní chilli guláš a ani ten už nebyl. „Kuřecí polévka s nudlemi nijak nepřekvapila,“ ukončil porotce náš test.

Po zprůměrování známek vyhrála Good Gate restaurant, za ní se umístila jídelna Archa Most. „Jsou to dvě naprosto rozdílné provozovny, o čemž svědčí i to, jací v ní byli zákazníci. Přesto jídlo bylo v obou vynikající,“ uzavírá hodnocení Sejval. Z vybraných restaurací nepovažuje žádnou za vyložený propadák. „V ani jednom případě jsme nemuseli jídlo vracet, vše bylo do sto koruny a účel jídlo splnilo. V Mostě se lidé naobědvají dobře,“ myslí si Sejval.

Výsledné pořadí 1. Gate Restaurant:

hovězí vývar 1 a 1
pečená krkovička, zelí a bramborový knedlík 1 a 1
rychlost obsluhy 1 a 1
cena 87 korun 1 a 1
hygiena, WC, prostředí 1 a 1

2. Jídelna Archa Most

polévka s knedlíčky 2 a 1
rajská, houskový knedlík 1 a 1
rychlost obsluhy 1 a 1
cena 75 korun 1 a 1
hygiena, WC, prostředí 1 a 2

3. Restaurace Švejk

zeleninová polívka 2 a 1
zbojnický vrabec 1 a 1
rychlost obsluhy 1 a 1
cena 91 korun 1 a 2
hygiena, WC a prostředí 3 a 3

4. Hotel Cascade

bramborová polívka 3 a 2
sekaná svíčková 3 a 2
rychlost obsluhy 1 a 1
cena 76 korun 1 a 1
hygiena, WC, prostředí 1 a 2

5. Jídelna Šmak

dršťková polívka 2 a 2
knedlo zelo vepřo 3 a 3
rychlost obsluhy 1 a 1
cena 90 korun 2 a 2
hyiena, WC a prostředí 1 a 2

6. Sport Bar Budvar

čočková polívka 2 a 2
rajská, masové koule 3 a 3
rychlost obsluhy 1 a 1
cena 70 korun + 5 korun pití 1 a 1
hygiena, WC a prostředí: 3 a 3

Sportovka Bowling - Diskval

kuřecí vývar 1 a 2
cena 15 korun 1 a 1
rychlost obsluhy 1 a 1
hygiena, WC a prostředí 1 a 1