Očekávané ochlazení se přirovnává k teplotnímu šoku z roku 1979

Mrazy

Mrazy Zdroj: ctk

Meteorologové od počátku příštího týdne očekávají na celém území ČR výrazné ochlazení. Denní teploty se mají pohybovat od nuly do minus pěti stupňů Celsia, noční pak od minus pěti do minus deseti, při delším vyjasnění mohou klesnout až na minus 13 stupňů. Má být zataženo, s občasným sněžením, deštěm nebo mrznoucími srážkami. Informaci poskytl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

Meteorologové tuto situaci srovnávají se silvestrovskou nocí na přelomu let 1978 a 1979. Tehdy se ochladilo o 20 až 30 stupňů a následovaly tři týdny tuhých mrazů, během kterých byly dokonce vyhlášeny uhelné prázdniny. Tak extrémní vývoj ale nepředpokládají. Jedním z důvodů je také to, že v březnu již svítí slunce daleko intenzivněji a jeho paprsky mráz zmírní.

Podle předpovědi se začne postupně od severu ochlazovat už v neděli. V případě poklesu teplot pod nulu se může místy tvořit náledí. V pondělí klesnou nejnižší noční teploty na minus dva až minus sedm stupňů Celsia, jen na jihovýchodě by se měly pohybovat okolo nuly. Denní teploty se budou pohybovat od minus čtyř stupňů do nuly, na východě a jihovýchodě zpočátku okolo plus dvou stupňů Celsia. Náledí se bude tvořit na většině území ČR.

Od úterý do pátku budou pak denní teploty od minus pěti do nula stupňů Celsia, noční od minus pěti do minus deseti, při delším vyjasnění až minus 13 stupňů. I nadále bude zataženo s občasnými sněhovými přeháňkami.