Oceněné vily opavských architektů. Život takřka v přírodě

Redakce Sedmičky nahlédla do soukromí dvou rodin, které bydlí v oceněných domech opavských architektů Tomáše Bindra a Jana Zelinky.

Tříčlenná rodina Hermanových bydlí v domě, po jakém vždy toužili. Architektům Janu Zelinkovi a Tomáši Bindrovi se podařilo jejich představy o domě s gynekologickou ambulancí Petra Hermana uskutečnit dokonale. Krásnější ordinaci nemají ani v televizní Růžovce.
„Po roce a půl bydlení víme, že nám dům dokonale vyhovuje. Nic bychom neměnili. Teď si vyzkouším, jak to bude fungovat až začnou chodit pacienti,“ řekl primář Herman, který v přízemí, zasazeném do svahu, začne zanedlouho provozovat gynekologickou praxi. Raritou domu v Kylešovicích je ale něco jiného. Stěna sprchy v dětském pokoji je prosklená s nádherným výhledem do okolí. „Syn majitelů si přál zadní stěnu sprchového koutu prosklenou, výhled přitom nenarušuje soukromí obyvatel domu. Ještě krásnější výhled je v posledním patře ze střešní zahrady,“ popisoval Bindr. Způsob, jak architekti prosklenou stěnou otevřeli výhled do krajiny a oddělili pracovní část ordinace v přízemí od bytu, ocenili odborníci. V roce 2008 dům dostal cenu Stavba Moravskoslezského kraje a prvenství v soutěži Fasáda roku. Svůj sen si uskutečnila i paní domu Iveta Hermanová. Podle jejího přání je obývací pokoj spojený s jídelnou i kuchyňským koutem. Tam se také rodina zdržuje nejvíce. Vše ladila v odstínech bílé a šedé barvy. Šedé jsou lité podlahy, tmavě šedá je i sedací souprava. Stříbrošedé jsou zásuvky a reflektorová světla.
Na velkých oknech nejsou záclony. Výhledu do krajiny stíní jen dálkově ovládané žaluzie. „V našem původním domě, se nedala přistavět ordinace, a proto jsme se rozhodli postavit nový dům. Měli jsme tam hodně barev, ale teď jsem zvolila kombinaci šedé s přírodním dřevem,“ vysvětlovala Hermanová.

Kolem chodí srnky

Jen v ložnici udělala výjimku a barevně ji ladila do zelena. „Pro tapetu i povlečení jsme si zajeli do Polska. Přišlo to mnohem levněji než u nás,“ prozradila Hermanová. V létě rodina žije na terase, spojené se zahradou. Vstoupit tam mohou ze všech pokojů. „Zahradu jsme si vlastnoručně vyrovnali a osadili okrasnými stromky. Jsme spokojeni, je tu klid a kolem se procházejí srnky i zajíci,“ pochvalovala si Hermanová. Celý dům vytápí tepelné čerpadlo, takže je tam stálá teplota kolem jedenadvaceti stupňů Celsia.„Předtím jsme topili plynem, takže jsem nevěděl, co se bude dít, až začnou mrazy. Teplotu totiž reguluje venkovní čidlo a topení je v podlaze. Spotřeba energie na celý dům byla velmi nízká i v letošní tuhé zimě. Peníze vložené do čerpadla se snad do deseti let vrátí,“ předpokládal Herman. Rodina ušetřila také tím, že stavební firma postavila jen hrubou stavbu. Vše ostatní si organizovali a zadávali sami.