Ochořeli. Diagnóza politická aféra

Náhlá onemocnění pronásledují lidi spojené s budějovickou radnicí. Naposledy poslal neschopenku náměstek primátora.

Za rok má budějovická radnice už čtvrtého člověka, který onemocněl v souvislosti s politickou aférou. Vleklé marodění postihlo před rokem tajemníka Zdeňka Řeřábka. V den jeho odvolání. Řeřábkovo onemocnění se datuje od jeho sporu s primátorem Jurajem Thomou. Uvolnění z funkce řeší soudy. Rozstonání ze dne na den mají za sebou propuštění správci zimního stadionu Pavel Píša a Roman Růžička.
Minulý týden poslal neschopenku náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD) kritizovaný za ovlivňování evropských dotací. Podholu obvinil bývalý ředitel Úřadu regionální rady Jihozápad Jiří Trnka. Podle něj se při rozdělování evropských peněz ještě jako tajemník hejtmana snažil, aby určité Trnka projekty preferoval na přání jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD). Doložil to tajnou, dva roky starou nahrávkou jednání.
„Zastávám názor padni komu padni. Trnku vyšetřuje policie,“ řekl Zimola. Podle primátora Thomy z hnutí Občané pro Budějovice se podezření Podholy radnice přímo netýká. „Je to věc ČSSD,“ prohlásil.
Nemocní se vloni objevili také na odboru sportovních zařízení budějovické radnice. Machinacemi kolem černých pronájmů ledové plochy zimního stadionu, který patří městu, se zabývá policie. Když v létě navrhli radní dvěma zaměstnancům pověřeným správou a pronájmy zimního stadionu, aby odešli, onemocněli. V lednu pak odstoupil na vlastní žádost šéf odboru, v únoru spáchal sebevraždu.
„Co se děje na radnici není náhoda. Je to logický vývoj k demokracii. Možná, že nějaký kostlivec ještě ze skříně vypadne,“ tvrdí Ladislav Vrábel, který vloni odstartoval aféru kolem tajemníka Řeřábka jeho obviněním z vandalismu. Minulý týden navíc informoval o zneužívání internetu úředníky magistrátu.
Podhola nebere telefony. Stejně tak Trnka, který zároveň čelí obvinění z machinací s evropskými penězi. Řeřábkův mobil hlásí, že je momentálně nedostupný. „Pan Řeřábek dokládá marodění neschopenkami,“ uvedl Václav Suchopár pověřený funkcí tajemníka. Dokládá to už jedenáct měsíců.