Ochotníci přišli o peníze

Stačilo půl roku a Divadelní společnost Jablonský má téměř prázdnou kasu. Ze zpronevěry je obviněná bývalá jednatelka.

O 138 tisíc korun přišli ochotníci ze souboru Jablonský. Tvrdí, že bez jejich vědomí vybrala peníze z účtu jednatelka Věra Lorencová. Ta čelí trestnímu stíhání za zpronevěru. Před čtvrteční premiérou hry Ať žije Bouchon jsou herci z nejstaršího divadelního souboru v Hradci téměř bez peněz.
„Náš pokladník v říjnu zjistil, že jednatelka vybrala z našeho účtu postupně 138 000 korun. Okamžitě jsme jí zastavili jednatelství a dali jí možnost peníze do konce roku zaplatit,“ říká ředitel souboru Martin Charvát a dodává, že chtěli nepříjemnou záležitost vyřešit co nejdříve. Ušetřené peníze potřeboval ansámbl na kostýmy a také na organizaci divadelního plesu.

O obvinění vím, říká

Žena se ke krádeži přiznala. Podle informací Sedmičky existuje prohlášení, které Věra Lorencová radě souboru podepsala. Přiznává v něm, že peníze vybírala a používala pro vlastní potřebu.
„Obviněná ano, ale bylo to trochu jinak. A ještě to není dořešené, a dokud to nebude vyšetřené celé, tak se k tomu nechci vyjadřovat,“ odpověděla Věra Lorencová redaktorce Sedmičky na dotaz, zda ví o obvinění ze zpronevěry.
Protože bývalá jednatelka peníze na účet nevrátila, divadelníkům došla trpělivost a případ začali vyšetřovat policisté z oddělení hospodářské kriminality v Jindřichově Hradci. Členové Divadelní společnosti Jablonský odhlasovali vyloučení Věry Lorencové. „Je to pro nás nepříjemná situace, doplatili jsme na to všichni,“ tvrdí ředitel Martin Charvát. Doufá jen, že zpronevěra nepoškodí jméno slavného spolku. „Byl bych nerad, aby to vypadalo, že neumíme s penězi hospodařit,“ obává se.
Na účtu zůstalo ochotníkům v době, kdy měli připravovat ples a premiéru hry, jen několik tisíc korun. Navíc je čekalo vysvětlování vedení města a sponzorům, kteří jim každoročně přispívají. To jsou jediné peníze kromě příspěvků členů, které spolek má.
Žena Sedmičce odmítla své jednání komentovat a ani nechtěla potvrdit, jestli peníze vybrala pro sebe. Chce se prý k případu vyjádřit až po jeho uzavření.