Odhalené lidské tělo

Před pár lety to byl velký humbuk, když se v pražské Lucerně poprvé otevřela výstava Human Body. Nic takového se u nás do té doby neobjevilo. Považte, k vidění bylo několik, laicky řečeno, vypreparovaných lidských těl. Ještě, než tenkrát výstava začala, se rozjela pře o tom, čí ta těla jsou. Jestli je to vůbec morální, aby se tělo po smrti člověka takto vystavovalo.

Tenkrát, ostatně stejně jako dnes, se říkalo, že ta těla pocházejí z Číny, kde je celostátní program, ve kterém mohou lidé nabízet svá těla k vědeckým a výukovým účelům. Ať je to, jak chce, nechce se mi věřit, že by zrovna v Číně byl takový dobrovolný program. Dokonce si pamatuji, že jistý občan Prahy 1 tenkrát podal stížnost, že výstava mrtvých těl porušuje zákon o pohřebnictví.

Výstavu ve Velkém sále Lucerny tehdy odsoudila i Česká anatomická společnost. Že prý jsou těla záměrně upravená tak, aby vzbudila dojem aktivity živých jedinců a vyvolala senzaci.

Když ale pomineme osud těch těl, jde o skutečně jedinečný pohled na vnitřní anatomii lidského těla v detailech i na různé orgány. Samozřejmě, že první, co mě zajímalo, když jsem viděl lidské tělo bez kůže, bylo to, jak lze něčeho takového dosáhnout. Jak je možné, že si tělo zachovalo cévy, žíly, plíce…

Autorem revoluční metody preparace lidského těla je německý vědec Gunther von Hagens, kterému se po prvním uvedení výstavy v roce 1995 v Německu přezdívalo Dr. Frankenstein nebo Doktor Smrt.

Příprava lidského těla na takovou výstavu je složitý a dlouhodobý proces, který se opírá o dobrou znalost chemických procesů. Důležité je odstranit z těla všechnu vodu…