Odpočinek od lyží? Kraslice a cestopisy

Lyžování je její život. A proto není divu, že svých sedm lásek začíná Eva Kurfüstová právě jím.

Seriál Sedmičky přináší další osobnost Karviné, která se se čtenáři podělí o sedm svých radostí. Eva Kurfüstová, šestinásobná mistryně České republiky v lyžařském slalomu, držitelka zlaté medaile z evropského poháru, ale i účastnice olympijských her v Turíně a Salt Lake City, miluje ze všeho nejvíce sport. Po loňském úrazu kolene, které má už dnes perfektně zahojené, se chystá do sezony vjet naplno.

1. Lyžování
Táta se naučil lyžovat až v devatenácti letech. Lyžování však propadl natolik, že se vypracoval k závodění a později k trénování v oddíle ČSA Karviná. Později přivedl k lyžování i mamku, a když jsem se narodila, bylo už vše jasné a rozhodnuté: bude se u nás lyžovat. Lyžování je moje láska. Je to krásný pocit, když se nahoře na kopci postavím a pak jedu dolů. Rychlost, odstředivé síly fungují, nádhera.

2. Hory
Hory mám ráda nejenom v zimě, ale i v létě. Když se můžu vyškrábat na nějaký kopec a rozhlédnout se, je to radost. S přítelem jezdíme často i do Tater, na Šumavu nebo do Krkonoš. Ale Horní Lomná a Přelač v Těšínských Beskydech, to je moje srdeční záležitost. Tam jsem prvně stála na lyžích, to byly moje první hory, kamarádi a krásné vzpomínky. Jezdím tam dodnes.

3. Kraslice
U malování kraslic si hezky odpočinu. Už s předstihem před Velikonocemi čekám na bílá vajíčka v obchodech, ta si vyfouknu a zdobím je. Ne ve velkém, ale pro své kamarády a blízké. Používám techniku vosku, škrábání a loupání. Inspiruji se většinou obrázky z pohlednic nebo z časopisů.

4. Sport
Nechci se opakovat, ale sport opravdu miluji. Hlavně ten, ve kterém to jede. I když kolečkové brusle a kolo jsou součástí mého tréninku, ráda na nich jezdím. Mám ráda i vodní lyžování nebo windsurfing.

5. Ptáci
Ptáky ráda pozoruji. Čtu si o nich a učím se je poznávat. Zajímají mě a také je ráda fotím. Tím se dostávám k další mé vášni. 6. Fotografování
Kromě ptáků fotografuji hodně přírodu. Hlavně ve Skandinávii, kam jezdím na tréninky, je příroda hodně zajímavá. Odtamtud mám i ty nejkrásnější fotky. Takovou hru světel a stínů, nekonečnou přírodu hned tak někde jinde neuvidíte.

7. Encyklopedie
Ráda si přečtu hlavně v zimě dobrou knihu. Nejvíce mě zajímají zeměpisné encyklopedie a cestopisy. Pídím se po tom i na internetu. Plánuji, kam bych se mohla podívat.