Okruh na severu vyroste nejdřív za 6 let

Povede severní obchvat Prahy přes Suchdol? To je otázka, která zastavila plánování další části okruhu.

Před necelým měsícem se část pražských kolon s velkou slávou přesunula na novou část Pražského okruhu. Další oslavy se ale na mnoho dalších let odkládají. Výstavba severní části betonového prstence kolem Prahy je zatím v nedohlednu.

Ministerstvo pro místní rozvoj plánování stavby minulý týden pozastavilo. Jezdit se tam začne nejdřív v roce 2016.

Důvod? Silnice vedoucí z Ruzyně skrz Suchdol by byla pro obyvatele této městské části příliš hlučná. Podle úřadu nerespektuje ani vytyčenou trasu.

Ideální scénář? Asi ne

„Celé územní řízení se v podstatě vrací na začátek. Projektanti teď musí do plánů zapracovat změny, včetně protihlukových opatření,“ říká ředitelka stavebního odboru magistrátu Ivana Souralová.

Pokud by se proti stavbě neodvolávala suchdolská radnice a ve státní kase na ni zbylo dost peněz, mohla by auta mezi Ruzyní a Březiněvsí jezdit za šest let.

„Ideální scénář ale neočekávám,“ podotýká ředitelka Souralová.

Starosta Suchdola Petr Hejl neskrývá s rozhodnutím ministerstva spokojenost. „Vedení dálnice přes naši městskou část by bylo nejen neekologické, ale i nesmírně drahé,“ míní starosta Hejl.

Dál na sever

Dlouhodě prosazuje variantu, kdy by projektanti umístili okruh za Suchdolem, do Středočeského kraje.
Tuto možnost naopak odmítá pražský magistrát, který má v územním plánu už řadu let trasu vedenou přes Suchdol.

Ministerstvo dopravy, které rozhoduje o tom, které stavby dostanou zelenou, však „severní variantu“ úplně nezatracuje.

„Plány Pražského okruhu projdou důkladnou revizí. Uvidíme, zda by nemohl vést jinudy,“ sdělil mluvčí úřadu Karel Hanzelka. Zdůraznil také, že dobudování zbývajících částí dálničního prstence závisí i na finančních možnostech státu.