Olympiáda: klid v ulicích

Olympijské hry ve Vancouveru zklidnily Tábor. Přestože měly restaurace otevřeno i v noci, výtržností podle policie ubylo.

Se silným turkem do skla, ale i  kakaem a rohlíky čekali fanoušci v Táboře na výsledky olympijských klání. Táborské hospody žily olympiádou. Majitelé se nechali přemluvit a otevřeli i v neobvyklých časech.
Na ranní hokej Češi versus Slováci si přivstal Radek Macháček. Spolu s kamarády zamířil před šestou ranní do restaurace U Žida na Blanickém předměstí.

„Majitel řekl, že pokud nás bude patnáct, otevře. A i kakao uvaří,“ směje se Macháček. Hostů bylo nakonec kolem třiceti.

Nechyběl mezi nimi i jeden Slovák. „Měl vlastní stůl, vedle sebe slovenský dres a fandil,“ vypráví Macháček. Zvítězilo Česko. Radek Macháček s přáteli alespoň koupili slovenskému kamarádovi „smutečního“ panáka, aby zapil žal. Všichni si pak dali menu na hospodu dost neobvyklé: kakao a rohlíky.

Malá rodinná snídaně

Hokejové zápasy, výkony Martiny Sáblíkové a lyžování lidé sledovali i v Jam clubu Poslední nota.
„S pár lidmi, muzikanty, co sem běžně chodí, jsme se domluvili na ranní hokej a majitel slíbil, že nám otevře. Počítali jsme, že to bude taková malá rodinná snídaně,“ popisuje stálý zákazník Noty Radek Pecher.

Oznámení na Facebooku přlákalo třicet lidí. A zdaleka nešlo jen o stálé hosty. Poslední notě tak přenosy zvedly tržby. „Ale nijak zásadně,“ podotýká spolumajitel Daniel Skalák.

Na malé výnosy si nemohou stěžovat v Restauraci Tip. Po olympijských nocích byla pokladna až o tři tisíce bohatší. Do non-stop baru, kde ve všední dny v noci tolik zákazníků nebývá, přišlo až šedesát lidí. Obsluha musela otevřít i přilehlou restauraci.

Podle servírky Barbory Brožové ale hosté moc nepili. Většina po přenosech musela rovnou do práce. „Překvapivě šel na odbyt čaj,“ usmívá se Brožová. Nejčastější objednávkou prý byl „silnej turek do skla“.

Do Tipu se přišli hosté podívat i na hru Slováků, při které došlo ke zranění hlavy slovenského hráče. „V tu chvíli nastalo hrobové ticho,“ vypráví Brožová.

Olympijský maturák

Neobvyklá situace spojená s olympiádou nastala na maturitním plese Centra odborné přípravy Sezimovo Ústí. Překvapila učitelku Veroniku Hejnovou. „Byla jsem na odchodu a koukám, jak se u obrazovky shromažďují desítky chlapů,“ vypráví Hejnová. „Na parketě bylo méně lidí než u hokeje,“ směje se. Ženy zůstaly bez tanečníků.

Olympiáda zklidnila Tábor. Situaci si pochvaluje velitel zdejší městské policie Petr Svoboda.
„Výtržností ubylo. Lidé seděli u přenosů, přes den byli unavení z nočního sledování, večer šli brzo spát,“ myslí si policejní velitel. Neopakovala se tak situace, kdy před lety naštvaný fanoušek strážníkům propíchal pneumatiky.