Opatství Broumov vypsalo tendr na opravu kláštera za 200 milionů korun

Benediktinské opatství v Broumově na Náchodsku vypsalo soutěž na vybudování vzdělávacího a kulturního centra a opravu broumovského kláštera. Odhadovaná hodnota zakázky činí 204 milionů korun bez DPH. Projekt počítá s finanční podporou z fondů EU. Vyplývá to z informací zveřejněných na portálu veřejných zakázek.

S vlastním zahájením stavby se podle zadání soutěže počítá letos v prosinci. Stavba by měla být hotová v listopadu 2014. O vítězi zakázky rozhodne z 85 procent nabídnutá cena, váhu 15 procent bude mít plán organizace výstavby. Nabídky do soutěže mají zájemci podat do 28. června 2012.

Projekt počítá s rekonstrukcí kláštera a okolní zahrady. V areálu národní kulturní památky by měly vzniknout učebny, sály, dílny a výstavní prostory pro různé vzdělávací a kulturní programy. Důraz by měl být kladen na bádání a vzdělávání v oblasti hudby a sociálně ekologického vzdělávání. „Po dokončení by to mělo být místo lákající lidi z celé České republiky i ze zahraničí,“ řekl Petr Prokop Siostrzonek, dnes převor Břevnovského arciopatství (do roku 1939 sídlili břevnovští opaté v Broumově).

Broumovský klášter je nyní částečně zpřístupněn prohlídkovým okruhem, který nabízí návštěvu klášterní knihovny, refektáře či kostela svatého Vojtěcha. Lákadlem pro turisty je kopie takzvaného Turínského plátna, v němž byl zabalen Kristus, když jej sňali z kříže. Kopie pocházející z roku 1651 byla v klášterním kostele nalezena v roce 1999. Klášter přechovává i takzvané mumie z Vamberka. Veřejnosti nepřístupná místa kláštera jsou nyní v dezolátním stavu.