Opava kraji: Nechte nám nemocnici

Lékaři Slezské nemocnice v Opavě se bouří proti slučování krajských nemocnic. Podporují petici, která požaduje zachování Slezské nemocnice.

Ještě dříve, než stihli autoři petice postavit v centru města stánek s podpisovými archy, čekaly na ně desítky Opavanů. Během půl hodiny bylo pod peticí přibližně 350 podpisů. Lidé z Opavy tak chtějí vyjádřit nesouhlas s plánem moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase na sloučení sedmi velkých krajských nemocnic včetně opavské. Archy vyzývají krajské zastupitele, aby hlasovali proti vzniku obří nemocnice. „Rada kraje se sloučením souhlasí. Navrhuje, aby se krajské nemocnice spojily v jednu 1. července tohoto roku,” řekla mluvčí kraje Šárka Vlčková. S tím ale Opavané nesouhlasí. „Výsledkem tohoto nezodpovědného experimentu bude chaos a zmatek v lékařské péči, nepřehledné toky peněz a obchodní vztahy,“ řekl šéf petičního výboru, senátor Václav Vlček, který patnáct let vedl ve Slezské nemocnici chirurgické oddělení.
Senátor varuje, že by se z Opavy mohly odstěhovat drahé lékařské přístroje, mohli by odejít lékaři i sestry a další zaměstnanci. Kraj zdůvodňuje sloučení špatným hospodařením a tvrdí, že Opava měla loni ztrátu čtyřiatřicet milionů korun. Vedení nemocnice ale trvdí že nemocnice měla zisk šest milionů korun.
V souvislosti se sloučením se na kraji hovoří také o omezení nebo zrušení opavské ortopedie či kožního oddělení. Za některými ortopedickými zákroky by pak Opavané museli jezdit až do Krnova. „Už vidím nadšení lidí z Ostravy, kdyby jim někdo oznámil, že se v Ostravě zruší specializované pracoviště a budou jezdit do Opavy,“ komentoval návrh poslanec Zbyněk Stanjura. Požádá proto opavskou městskou radu, zastupitelstvo, starostky a starosty z okolních obcí, aby petici podpořili.
Opavané se k petici už hlásí. „Sloučení se nám nelíbí. Je to krok proti nám, pacientům,“ reagují shodně Dagmar Bryjová a Martina Kusínová.

Podivné podklady

Primář opavské ortopedie Zdeněk Flášar zpochybňuje analýzu, na jejímž základě by Opava mohla o ortopedii přijít. „Audit vycházel z čísel, která nechápu. Například uvádí, že je náš sál využitý na třiašedesát procent a přitom má využití asi sedmaosmdesát procent. Audit je účelový a vychází pro nás schválně nepříznivě,“ komentuje výsledky Flášar. K slučování nemocnic je kritický. „Nikdo nemyslí na pacienta a na medicínu. Cítím za tím jakousi možnost, že někomu spadne do klína časem to, co se tady pracně za peníze lidí budovalo,“ hodnotí plán.
Opavská ortopedie působí v Opavě už šedesát let, má kvalitní vybavení, uznávané odborníky i na artroskopické či sportovní úrazy. „Čím dál častěji nás vyhledávají pacienti i z jiných měst,“ upozorňuje primář. Lékaři už operovali lidi z Prahy, Brna, Olomouce či Ostravy.
Flášar zdůrazňuje, že opavská ortopedie perfektně spolupracuje s traumatologickým oddělením chirurgie v jedné budově a o tuto spojitou péči by pacienti při přestěhování přišli. „Ortopedie je běh na dlouhé tratě. Získáváme důvěru pacienta. U nás to není vytržení mandlí a běž, jsi vyřešený. Naše pacienty mnohdy sledujeme od novorozence. Přerušení tohoto vztahu by bylo pro pacienty nenahraditelnou ztrátou,“ dodává Flášar.

Jak vnímáte slučování krajských nemocnic?