Opencard je dobrá. Jen předražená, míní Zdeněk Tůma

Žádné mlčenlivé shlížení z obrovských plakátů. Nejnověji si jednička TOP 09 Zdeněk Tůma „hraje“ s Pražany na Facebooku.

Obyčejně mají zasloužilí bankéři namířeno na akademickou půdu nebo do byznysu. Bývalý guvernér České národní banky Zdeněk Tůma se ale vydal po stopách své polské kolegyně Hanny Gronkiewiczové-Waltzové. Někdejší šéfka polské státní banky je primátorkou Varšavy.

Co se vám z let ve vedení České národní banky teď v politice hodí?

V obou institucích se kolektivně rozhoduje. Rozdíl je v tom, že do zastupitelstva získáváte mandát ve volbách, do centrální banky jste jmenován. Řízení má ale mnoho podobných prvků.

Můžete být konkrétní?

Dám příklad. Lidé, kteří rozhodují a lidé, kteří tato rozhodnutí provádějí, mají mít určitou míru nezávislosti. Ta ale podle všeho na magistrátu není. V současné době dochází k mnoha silným intervencím ze strany městské rady do fungování magistrátu.

Omezil byste tedy kompetence radních?

Ano, myslím, že překračují své pravomoci.

S byznysmeny jsou provázáni nejen politici, ale i někteří vlivní úředníci. Máte nápad, jak tyto vazby zpřetrhat?

Ryba smrdí od hlavy.

Máte vy nebo někdo z vaší rodiny opencard?

Ne, ale přiznám se, že bych si ji pořídil, abych viděl, jak funguje. Nicméně pointa není v tom, jak to funguje, řada lidí je s ní spokojená. Problém je v tom, že projekt stál příliš mnoho peněz. Jsou to utopené náklady. Teď jde o to, jaké budou další kontrakty a jaké přinesou výnosy a benefity.

Budete nutit Pražany, aby si opencard pořídili?

Asi to Pražané neradi uslyší, ale dokážu si představit určitou ekonomickou motivaci. Když se přecházelo na internetové bankovnictví, dostali ti, kteří je využívali, lepší podmínky než klienti na přepážce. Nenutil bych lidi v tom smyslu – rušíme vám kupony, okamžitě musíte mít opencard – ale umím si představit mírný ekonomický tlak. Nedělal bych takové věci přes noc.

Hodně pracujete s Facebookem. Jak často na něm jste a odpovídáte vždy vy sám?

Na Facebooku jsem byl trochu i před kampaní, ale nepatřím mezi generaci, která by tam žila, takže jsem neměl stovky přátel, ale spíše desítky. Odpovědi, které dáváme, jdou vždy přese mě.

Na síti jste hravý, při rozhovoru udržujete poker face. Vyznají se ve vás lidé?

Jak poznamenal jeden kolega z banky, musíte se naučit rozpoznávat jemné nuance v mém obličeji.