Opilci dluží statisíce korun

Od ledna skončilo na boleslavské záchytce 131 agresivních opilců.

Opilí lidé v ulicích. Závažný problém, se kterým se potýkají policisté i personál Klaudiánovy nemocnice každý den. Jen za posledních dvanáct měsí- ců řešili strážníci městské policie tři a půl tisíce přestupků spojených s nadměrným popíjením. Na záchytné stanici skončilo letos už 131 osob. Přespání stojí čtyři tisíce korun za noc, ale hotově zaplatili jen dva lidé. „Většinou si každý vezme složenku nebo se domlouvá na splátkovém kalendáři. Za první půlrok máme na účtu necelých 140 tisíc korun za pobyty na záchytce. Část z těchto peněz jsou i splátky z loňského roku,“ říká mluvčí nemocnice Kamila Hamáčková.
Většinu nocležníků tvoří bezdomovci, cizinci a lidé bez příjmů. Dvě třetiny dluhů ze záchytky jsou nedobytné pohledávky.

Strážníci záchytku přivítali

„Otevření záchytné stanice v červenci minulého roku bylo pro nás vysvobozením. Dříve musely hlídky opilce tzv. rozchodit a dopravit do místa bydliště,“ říká tiskový mluvčí městské policie Ondřej Kubala.
„Nedávno jsme našli dva mladé lidi na Severním městě,“ říká strážník Jiřina Hrdličková. „Vůbec o sobě nevěděli, váleli se v odpadcích, byli špinaví a páchli. Museli jsem je odvézt do nemocnice a pak na záchytku. Byla to nepříjemná služba,“ dodává Hrdličková.
Městští strážníci zasahují u opilých lidí nejčastěji o víkendech, minulý týden to ale byla středeční noc.
Už v jednu hodinu po poledni našla hlídka v ulici 17. listopadu opilého a hodně znečištěného muže. Strážníkům se muže podařilo probudit a procházeli se s ním, aby se probral. V půl desáté večer našla další hlídka na náměstí Republiky opilého muže s tržnou krvácející ránou na hlavě. Byl ve vážném stavu a z náměstí ho musela odvézt sanitka.
Do třetice museli strážníci doprovodit vzteklého muže z interny Klaudiánovy nemocnice na záchytnou stanici. O pomoc požádal personál nemocnice. Sestry i lékaři jsou tu opakovaně napadáni. Muž se naštěstí uklidnil a potom jen trochu nadával.

Záchvaty vzteku i těhotná žena

„Některé služby jsou hodně nepříjemné a smutné,“ říká staniční sestra Radoslava Bayerlová. „K nám se umísťují hlavně agresivní klienti, kteří nám sprostě nadávají a demolu- jí zařízení. Ale už dvakrát jsme zde měli těhotnou ženu. Jednou se stalo, že klient dostal v noci záchvat vzteku a rozkopal stropní obklady, umístěné ve výši tří a půl metru. Na stropě jsme našli otisky šlápot, ale nikdy jsme nezjistili, jak se mu to podařilo. On sám to také netuší,“ doplňuje Bayerlová.
O umístění klienta na záchytnou stanici rozhoduje lékař na urgentním interním příjmu. U vyšetření asistují policisté a na záchytce skončí ti agresivní. V červnu to bylo sedmadvacet osob a v červenci čtyřiadvacet. .