Opilci trápí město a stojí peníze

Záchytnou stanici pro opilé lidi by v Berouně přivítali policisté i berounská nemocnice.

Rušení nočního klidu, výtržnictví či zdravotní problémy a otrava alkoholem. Berounští policisté vyjíždějí k opilým lidem prakticky každý den. Jenže záchytná stanice ve městě není. Alkoholem zmožení proto putují do padesát kilometrů vzdálené Příbrami.
„S opilým člověkem musejí v autě sedět vždy tři policisté, kteří pak kvůli tomu chybějí v ulicích Berouna. S jedním případem ztratíme okolo dvou hodin času, jeden takový výjezd přijde až na dva a půl tisíce korun. Právě proto bychom záchytku ve městě uvítali,“ řekl zástupce vedoucího Územního odboru Policie ČR v Berouně Pavel Zít.
Potíže s opilci se dotýkají i berounské nemocnice. Podle mluvčí Vlasty Dolejšové ošetří lékaři na interním oddělení minimálně deset opilců měsíčně.
Pojišťovny náklady na dopravu i vyšetření v případě prokázaného alkoholu neplatí a z opilce v drtivé většině případů nikdo žádné peníze nedostane.

Nepříjemné zážitky

„Finanční ztráta však není to nejzásadnější, co nás trápí. Opilí jsou přiváženi hlavně v noci a často jsou ve velice tristním hygienickém stavu. Jsou agresivní a vulgární, párkrát se stalo, že něco zničili a jejich chování ruší ostatní pacienty,“ uvedla mluvčí Dolejšová, podle které je někdy nutný také převoz do jiného zdravotnického zařízení. „Opilí lidé zkrátka odčerpávají nemocnici peníze, které jsou prakticky nevymahatelné, a zdravotnickému personálu připravují dost nepříjemné zážitky,“ dodala tisková mluvčí berounské nemocnice.
Vedení radnice chce záchytnou stanici ve městě zřídit, jednání jsou však teprve na začátku.

Máte s opilci v Berouně vlastní zkušenosti?