Ostrava a její rok 2009

Padne Mittal? Přežije Andrew Urbiš pobyt v bunkru s hmyzem? Bude odvolán Luděk Golat? A vzchopí se Baník? To jsou jen některé s otázek, které si letos kladli Ostravané.

Leden

V lednu, jak už velí dlouhá tradice, bylo zase mnohé dražší. Dříve desetikorunová jízdenka na patnáctiminutovou jízdu MHD začala stát korun dvanáct, motoristé si museli koupit dálniční známku při jízdě po rychlostní komunikaci mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem, v městských bytech vrostlo nájemné o necelou třetinu, jemně se zvedala cena vody. Dobře rok nezačal pro Petra Hrocha, řidiče tramvaje číslo 5, který ve Vřesině zavinil tragickou srážku. Novojičínský soud poslal ostravského řidiče na tři roky do vězení. „Čekala, jsme, že Petr dostane podmínku, zdá se mi to nespravedlivé,“ kritizovala rozsudek matka mladého řidiče Alena Tabarová.V Polance nad Odrou začala vyrůstat speciální polepšovna pro nejhorší dětské delikventy za 110 miliónů korun. „Za ty peníze bychom měli zlatou vesnici,“ posteskl si starosta Polanky Přemysl Kaspřík.

Únor

V únoru přijel na chvíli do Ostravy prezident Václav Klaus. V Imperialu poobědval s novým vedením kraje, zastavil se v Mariánských Horách za starostkou Lianou Janáčkovou a pokračoval do Vítkova položit kytici na hrob Jana Zajíce. Nový ostravský baby box našel využití hned 26.ledna. Tříměsíční děvčátko v něm nechala jeho matka osmnáctiletá Alena Tokarčiková z havířova. Pak si to rozmyslela a dítě chtěla zpět. „Bylo mi strašně,“ řekla o chvíli, kdy dítě v zařízení nemocnice na Fifejdách nechávala. Mezi Vratimovem a Paskovem se srazily osobní vlaky, vše se naštěstí obešlo bez vážnějších následků. Ostravu zasypal sníh a Komenského sady se staly rájem běžkařů.

Březen

V březnu patnáct ostravských městských strážníků se jalo absolvovat speciální kurz, jak lépe komunikovat s Romy. Naši strážníci si s romskou komunitou mnohdy nevědí rady. Rozhodli jsme se to řešit,“ vysvětlila důvody školení mluvčí ostravské městské policie Vladimíra Kejdová.Psycholog Andrew Urbiš z Čeladné se nechal zavřít na deset dní do tmy protiatomového krytu na dole Jeremenko. Jedl tam sušený hmyz. „Všechno neznámé je velké,“ řekl o svém pokusu Urbiš. Ostravskému Baníku začínalo katastrofální jaro. V pěti zápasech dal dva góly. Na Bazaly padl dlouhý splín.

Duben

V dubnu začal v tomto městě vycházet týdeník Sedmička. „Jsme přesvědčení, že kvalitní zprávy by se ke čtenářům měly dostávat zdarma,“ napsala jeho šéfredaktorka Zuzana Sedláčková.V Ostravě začal platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Studenti gymnázia Pavla Tigrida zahájili veřejnou sbírku pomníku Pavla Tigrida. Ve městě vypuká aféra ředitele Národního divadla moravskoslezského Luďka Golata. Objevují se zprávy o jeho tvrdém přístupu k hercům, policie zkoumá domácí videonahrávku, zda nejde o trestný čin sexuálního rázu. Zaměstnanci divadla se rozdělují na příznivce i odpůrce ředitele, který je nakonec odvolán.Vedení Moravskoslezského kraje odkládá stavbu vědecké knihovny Černá kostka. V Ostravě se proti tomuto rozhodnutí zvedá odpor, který trvá dodnes.

Květen

V květnu se městem šíří zvěsti, že bývalá Nová Huť, ArcelorMittal, se definitivně zavře. V provozu zůstaly jen dvě pece ze čtyř. „Ta nejistota je šílená. Žijeme od výplaty k výplatě,“ svěřil se listu jeden ze zaměstnanců.Ostrava hostila mistrovství světa v hokeji tělesně postižených. „Jsme překvapeni, jak dobré hokejové publikum máte,“ vysekl Ostravanům poklonu Roman Herink, zakladatel sledge hokeje v Česku.

Červen

V červnu se v Hrušově setkali místní rodáci včetně Marie Rottrové. „Voněly tu lípy a jasmíny, v květnu se stavěla májka,“ vzpomínala na minulost dnes zdevastované čtvrti rodačka Věra Šejnohová. Zpěvák skupiny Citron Stanislav Hranický oslavil na koncertě na Slezskoostravském hradě osmapadesáté narozeniny.

Červenec

V červenci vypukl festival Colours of Ostrava. Přišlo rekordních pětadvacet tisíc milovníků hudby, přijel David Byrne a další hvězdy. „Máme nejbáječnější publikum,“ radovala se organizátorka Zlata Holušová. Své brány otevřela zrekonstruovaná Čápkárna, která dostala název Vodní svět Sareza. Kryt civilní obrany se proměnil na vodní jeskyni.

Srpen

V srpnu začala palírnám sezóna dříve než obvykle. „Už se hlásí i s meruňkami, letos to také vypadá na hodně hrušek a švestek,“ těšilo léto Antonína Šputu, provozovatele pálenice v Krásném Poli. Do francouzských Alp byl vypuštěn orlosup, odchovaný v ostravské ZOO.

Září

V září koncertoval na Masarykově náměstí Visací zámek a lidé stavěli ze starých knih maketu knihovny. Protestovali tak proti záměru kraje nestavět Černou kostku. Poprvé se v Ostravě neslavil Den horníků. „Chtějí zapomenout na všechno, co kdy tady bylo velkého,“ zlobil se bývalý havíř Miroslav Šmíd, který v ostravských dolech fáral od roku 1942.

Říjen

V říjnu se na Černé louce konala velká výstava výtvarného umění s názvem Ostrava? Byl to jeden z počinů pro kandidaturu města na titul Evropské hlavní město kultury 2015. Ostrava pokročila v plánech vybudovat pláže na březích řeky Ostravice. „Obyčejní lidé dnes nejsou moc solventní. Určitě takové pláže využijí,“ komentovala plány radnice třiašedesátiletá sekterářka Františka Vaňková.

Listopad

V listopadu vyrostlo na Masarykově náměstí Totalitní městečko jako připomínka toho, v čem jsme žili před dvaceti lety. Dne 25.listopadu byla Ostrava propojena se zbytkem dálniční sítě v republice. I když částečně jen v jednom pruhu. „Otevření dálnice vítám. Mnohem raději bych ale její otevření vítal před pěti lety,“ posteskl si předseda Krajské hospodářské komory Pavel Bartoš.

Prosinec

V prosinci bylo po podzimní části fotbalové ligy jasné, že Baník přezimuje na třetím místě tabulky. Fanoušci jsou nadšení. Nezaměstnanost ve městě mírně klesá, ale stále se drží na jedenáctiprocentní hranici.