Otec a dcera vystavují v jedné galerii

Galerie pod věží na karvinském náměstí vystaví od 8. září díla Vratislava Varmuži a Gabriely Novákové-Varmužové. Představí grafiku, kresbu i sochy.

Výtvarnice Gabriela Nováková-Varmužová dokládá, že umělecké předpoklady se mohou úspěšně dědit z generace na generaci. V září vystavuje v Galerii pod věží v Karviné spolu se svým otcem Vratislavem Varmužou. Návštěvníci mohou společný výtvarný projekt zhlédnout až do středy 13. října.

Příroda se díly prolíná

„Každý z nich je svůj, ale mají i mnoho společného. Varmuža v začátcích vycházel z přírodních motivací a pro Gabrielu je příroda neustálou inspirací pro kresby,“ říká kurátorka galerie Greta Sartorisová. Vratislav Varmuža žije a působí jako vysokoškolský učitel v Ostravě. Na katedře výtvarné výchovy vyučuje keramiku. Za svou uměleckou kariéru už vyrobil více než dvě desítky velkých keramických plastik a reliéfů v architektuře. Uspořádal dvacet samostatných výstav a zúčastnil se mnoha celostátních i mezinárodních výstav doma i v zahraničí. Vystavoval na skupinových výstavách v Polsku, na Slovensku, v Itálii, Norsku, Německu, Švédsku, Španělsku i Kanadě. Gabriela Varmužová-Nováková studovala v ateliéru filmové a televizní grafiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Zpočátku se věnovala ilustraci a grafice a spolupracovala s některými nakladatelstvími a televizními studii. V současnosti se zabývá především volnou kresbou.