Otrokovice bojují s komáry

V lagunách na polích se rodí hejna komárů a terorizují lidi.

Stovkám lidí na Zlínsku ještě neskončily trable s likvidací škod, které jim způsobila velká voda, a teď jim ke všem problémům přibyla ještě jedna nepříjemnost. Komáři.

Ulicemi Tlumačova i Otrokovic již projížděl speciální vůz, který do svého okolí vypouštěl insekticidy hubící komáry. „Proti nim funguje, jinému hmyzu neškodí,“ poznamenal pracovník firmy na likvidaci komárů Pavel Jaroslav Cedidla.

V Otrokovicích mají nejvíce potíží lidé v Baťově a na sídlištích Střed a Trávníky. „Večer jsou tu stovky komárů, děti chodí, jako kdyby měly neštovice,“ posteskla si Anna Vaculíková.

Nezbytným vybavením všech domácností se tak v posledních dnech staly repelenty. „Ty jsou ale téměř na nic, komárů je tolik, že je prostě neodradí,“ dodala Vaculíková.

Postřiky budou specialisté v Otrokovicích a zřejmě i v Tlumačově opakovat. „První postřik zaplatil krajský úřad, my máme v rozpočtu peníze na dva až tři další,“ doplnila mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Problémy s komáry přesto zřejmě hned tak nezmizí, na polích stále zůstávají obrovské vodní laguny, ve kterých se nepříjemný hmyz líhne. Hasiči z nich sice stále odčerpávají vodu, ale komáři se líhnou dál. „Do řady domků se tlačí voda z polí a tu musíme dostat pryč. Takže stále čerpáme,“ ujistil mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Obrana proti komárům je složitá. „Nejlepší je samozřejmě používání repelentů, zavírání dveří a ochranné sítě v oknech. Jinak je každá rada drahá,“ poznamenal hygienik Petr Brusný.

Odborníci upozorňují, že komáři nejsou pro lidi kromě nepříjemného bodnutí a zarudnutí kůže nijak nebezpeční. „Vážné choroby nepřenášejí,“ ubezpečila vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice ve Zlíně Hana Tkadlecová.