Pákistán prý vyvinul vlastní bojový bezpilotní letoun. Má ho i Čína

Čínský bezpilotní letoun Wing Loong (Foto: Profimedia)

Čínský bezpilotní letoun Wing Loong (Foto: Profimedia)

Čínský bezpilotní letoun Wing Loong (Foto: Profimedia)
Čínský bezpilotní letoun Wing Loong (Foto: Profimedia)
Čínský bezpilotní letoun Wing Loong (Foto: Profimedia)
Čínský bezpilotní letoun Wing Loong (Foto: Profimedia)
5
Fotogalerie
Pákistán, který hlasitě odsuzuje útoky amerických bezpilotních bojových letounů na útočiště radikálů v pákistánských kmenových oblastech u afghánské hranice, vyvinul údajně vlastní takový stroj. Informoval o tom dnes deník The Guardian. Svůj nejnovější bezpilotní letoun, který je podstatně levnější než obdobné americké a izraelské stroje, představila tento týden také Čína.

Islámábád je těsně před vstupem do elitní skupiny zemí schopných vyrobit bezpilotní letoun, jenž může sloužit k zabíjení i ke špionáži, citoval list The Guardian nejmenovaného vysokého představitele pákistánských obranných sil.

Islámábád, jenž opakovaně protestuje proti smrtícím úderům bezpilotních letounů řízených CIA, oficiálně tvrdí, že pracuje pouze na dálkově ovládaném průzkumném letadle. Minulý týden ale na zbrojním veletrhu v Karáčí pákistánští vojenští činitelé informovali nejbližší spojence Pákistánu o úsilí armády vyvinout vlastní bojový bezpilotní letoun.

„Zahraniční delegáti byli poměrně nadšení tím, čeho Pákistán dosáhl,“ řekl jeden z představitelů zapojených do organizace veletrhu. „Podali jsme jim informace o našem UAV (unmanned aerial vehicle - bezpilotní letoun) i o tom, že může být vyzbrojen,“ dodal.

Zmíněný činitel prohlásil, že Pákistán chtěl ukázat spřáteleným zemím, především Turecku a státům Perského zálivu, že dokáže být soběstačný v technologii, která znamenaná revoluci ve vedení válek a kterou v současnosti ovládá jen hrstka zemí, jež nechtějí tyto znalosti sdílet.

Ne o moc dál než letecké modely

„Není tak výkonný jako Predator,“ řekl zdroj s poukazem na americké bojové letouny používané při útocích proti extremistickým cílům, „ale existuje“. Schopnosti ani název pákistánského stroje neprozradil.

Huw Williams, expert na bezpilotní systémy ve vojenském časopise Jane's Defence Weekly, vyjádřil pochyby, že Pákistán mohl nějak výrazně pokročit od jednoduchých malých průzkumných bezpilotních letounů, které země již dříve veřejně představila na vojenských přehlídkách. „Tyto menší systémy nejdou o moc dál než modelová letadla,“ poznamenal.

Předpokládá se, že v současné době pouze USA a Izrael mají bezpilotní letouny, které jsou schopny odpalovat rakety. Na bojových bezpilotních letounech rovněž pracují Čína a Turecko.

Nápadná podoba s americkými stroji

Čína tento týden na letecké show ve městě Ču-chaj představila svůj nejnovější bezpilotní letoun, který je podstatně levnější než obdobné stroje jejích amerických a izraelských rivalů a který má tudíž velké naděje uspět na lukrativním globálním trhu s bezpilotními letouny.

Letoun Wing Loong nápadně připomíná větší americký MQ-9 Reaper, ale velikostí odpovídá strojům MQ-1 Predator. Váží 1,1 tuny, je devět metrů dlouhý a rozpětí křídel má 14 metrů. Může létat v maximální výšce 5300 metrů s doletem 4000 kilometrů a lze ho využívat pro vojenské i civilní účely.

Antony Wong Dong, vojenský expert se sídlem v Macau, vyjádřil přesvědčení, že tento bezpilotní letoun s cenou nižší než milion dolarů snadno uspěje na mezinárodním zbrojním trhu.