Palackého alej nedáme, zní z Otína

Před sto osmdesáti dvěma lety procházel lipovou alejí v Otíně u Klatov svatební průvod národního obrozence Františka Palackého a jeho milé Terezie Měchurové.

Teď by tu měla jezdit nákladní auta plně naložená zeminou, směřující na přilehlý pozemek.

Jeho majitel František Kožíšek, který je zároveň jednatelem firmy H.G.W., zde hodlá upravit terén. Obyvatelé se obávají, že historická alej bude zcela poničena a nákladní auta naruší statiku historických dominant obce, jako je zámecká zeď, gloriet, či nedávno opravená kaplička. Sestavili petici, pod níž je podepsáno devadesát procent všech obyvatel. I chalupáři.

„O záměru jsme se dozvěděli z oznámení o zahájení vydání územního rozhodnutí, které viselo na stromě v obci. Požádali jsme o vyjádření úředníky z klatovské radnice,“ vysvětluje zástupce petičního výboru Ivo Procházka. Podle tajemníka Městského úřadu v Klatovech Miroslava Šafaříka se terénní úpravy budou dělat v místě, kde není žádný významný krajinný prvek, ani kulturní nebo historická dominanta. „V případě průjezdu nákladních vozidel budeme požadovat seznam vozidel s uvedením celkové hmotnosti.

Také musí být zajištěna čistota příjezdové komunikace,“ uvádí se v odpovědi z radnice na adresu petičního výboru. Reakce radnice ale Otínské neuspokojila. „Město se jen schovává za paragrafy. Že tady bude hluk, poškozené silnice a poničená alej a kulturní památky, je nezajímá,“ říká další člen petičního výboru Miroslav Hanzlík. Podle petičního výboru by nákladní auta naložená zeminou nemířila do Otína poprvé. Stejný majitel zde již nechal zavézt starou pískovnu.