Paleček se vrací. Jako spasitel

Titul, vyhazov a návrat. Všechno stihl hokejový kouč Josef Paleček v Karlových Varech za jediný rok.

Pořádně zmatený musel být v posledních dnech Josef Paleček. Co na tom, že patří k nejzkušenějším trenérům v republice, co na tom, že stál před příchodem do Karlových Varů na lavičce české reprezentace.
Extraligový mistr s ním pak pořádně zacvičil. Za historický titul se Palečkovi odvděčil v polovině sezony vyhazovem, aby ho v rozehraných bojích o záchranu extraligy povolal nazpátek do lázeňského města. „Překvapili mě. Je to určitě netypické,“ říká Josef Paleček.
Rozmýšlet se ale dvakrát nemohl. V Karlových Varech má podepsanou smlouvu. Na tom nic nezmění ani to, že ho klub po mizerných výkonech jeho svěřenců vyrazil už před pár měsíci.
Paleček by se však zřejmě nerozhodl jinak, ani kdyby smlouvu s Energií neměl, na Karlovy Vary totiž ani po nuceném odchodu nezanevřel. „Odcházel jsem s dobrými pocity, něco jsem tu prožil. Znám hráče, sledoval jsem jejich výkony na dálku a hrozně mě mrzelo, že se sezona ubírá tímhle směrem. Trochu zodpovědnosti na mé straně pořád je, chci tu něco dokončit,“ říká Paleček.
Pocit zodpovědnosti za letošní černou můru úřadujícího mistra je také ostatně důvod, proč věřit Palečkově misi o záchranu holého bytí v extralize. Vždyť o nic jiného podle posledních výsledků Energie už nejde. Těžko uvěřit, že se najednou zázračně zmátoří a ve skupině letošních outsiderů bude rázem tím nejlepším. „Obrovskou roli bude v play-out hrát psychika. První krok bývá strašně důležitý a Varům se nepovedl,“ ví Paleček.
Jenže Varům se nepovedl ani druhý krok, ani třetí krok… „Rozházená obrana, změna prostředí s přechodem do nové haly, nepovedené domácí zápasy. To všechno se na psychice hráčů odráží a v téhle chvíli je hodně dole. Musíme týmu znovu vštípit sebedůvěru,“ plánuje teď Paleček.
Aby se mu to povedlo, dostal k ruce zdatného pomocníka – Josefa Řezníčka. Bývalý šéf karlovarské kabiny se narychlo vrátil z hokejového důchodu, aby znovu v kabině už jako asistent trenéra před zápasem od plic zařval bojový pokřik. „Asi to pro něj nebylo jednoduché rozhodování, ale na výsledcích Karlových Varů mu taky záleží. Hráče velice dobře zná, má u nich ohromný respekt. Byla to dobrá volba,“ ví Paleček.