Papíry v čistírně mají stovky řidičů

Hrozí jim dvanáct bodů za přestupky. Vyrážejí do Sosnové umazat si body. Na Liberecku to jsou stovky řidičů.

Přezkoušení z teorie a jízdy zručnosti nebo papíry na rok „do čistírny“. Takovou volbu mají řidiči, kteří se blíží k dvanácti trestným bodům. Jinak stačí málo a přijde obálka s pruhem a příkazem: Do pěti dnů odevzdejte řidičský průkaz.
Na Liberecku je nyní „dvanáctkářů“ nebo lidí bez „papírů“ přes pět set a podle šéfa odboru dopravy libereckého magistrátu Pavla Rychetského jich přibývá. „Od roku 2007, kdy se objevili první řidiči s dvanácti body, jejich počet pomalu roste,“ říká Rychetský.
Ještě minulý měsíc byl mezi nimi i šéf libereckého Babylonu Miloš Vajner, který poslední rok jezdil autobusem nebo autem s řidičem. „Nejhorší bylo, že jsem ani netušil, kde jsem body posbíral,“ popsal Vajner.
O body se s policií dokonce soudil. Případ se dostal až k Ústavnímu soudu a postupně mu sedm bodů vrátili. „Nedokázali mi, že podpis na dokladu je můj, a pak nenašli doklady, které by svědčily, že jsem pokutu opravdu dostal,“ poznamenal Vajner.
Než skončily soudy, byl bez dokladů. Letos v březnu dostal řidičák zpátky s celkem sedmi body. Teprve pak se mohl přihlásit na „odmazávací“ kurz na autodrom v Sosnové u České Lípy, aby si snížil skóre ještě o tři.
„Překvapilo mě, že tam bylo dost plno, do kurzu jsem se dostal až napotřetí,“ popisuje Vajner.
Na startu v Sosnové musel být už v půl osmé ráno. „První půlhodinu kontrolovali doklady, řidičák, zelenou kartu a technický průkaz. Pak přišla na řadu teorie. To byla docela nuda, ale odpolední praxe mě bavila. Jezdili jsme mezi kužely za sucha i za mokra a měnili rychlost, až jsme se dostali do smyku, nebo brzdili před překážkou. Některé ženské se tak bály, že auto do smyku ani nedostaly,“ vzpomíná Vajner. Teď má body čtyři. „Když budu hodný, o Vánocích by mi je mohli vzít,“ dodal.
Do Sosnové ale nejezdí jen umazávací řidiči. „Lidé si chtějí vyzkoušet chování auta v krizových situacích a naučit se jim předcházet,“ říká Jiří Peškař z firmy, která autodrom v Sosnové provozuje.