Pátrání po Aničce pokračuje. Zadrženého muže musela policie pustit.

Policisté od rána pokračují v pátrání po devítileté Anně Janatkové, která se ztratila před více než týdnem. Muže, kterého v souvislosti s jejím zmizením zadrželi, obvinili z trestného činu zbavení osobní svobody. Žádost o vzetí do vazby však soudce neakceptoval.

„Muži, kterého jsme zadrželi, je jednačtyřicet let. Je z Prahy, v minulosti byl osmkrát odsouzený, z toho čtyřikrát ho soud poslal do vězení,“ řekl šéf vyšetřovacího týmu Josef Mareš. Hledaného bezdomovce nakonec policisté dopadli v technických prostorách panelového domu v Praze 8.

Soudce neakceptoval návrh na mužovo vzetí do vazby, policie jej bude vyšetřovat na svobodě. Za trestný čin zbavení osobní svobody může jít do vězení na dva roky až osm let. Pokud policie najde Aničku mrtvou, hrozí mu až šestnáct let za mřížemi.

Dívka byla naposledy spatřena 13. října odpoledne, když šla se svými spolužačkami ze školy. V ulici Pod Písečnou se rozdělily, po té se stopa děvčete ztrácí. Našel se jen batoh a láhev s pitím. Podle dosavadního šetření policie je už teď jisté, že měl obviněný muž tyto dívčiny věci v ruce. Zanechal na nich svůj vzorek DNA. Zadržený muž při výslechu několikrát změnil svou výpověď. Například tvrdil, že když se Anička ztratila, byl v Praze 6. Kamerový systém ho usvědčil ze lži. Stejně jako detektor lži, na který ho kriminalisté posadili. Test prokázal, že muž ví víc, než říká. Přiznal se, že v Troji v době zmizení Aničky svačil a také se ukájel nad erotickými nahrávkami v mobilu.

Pátrání zatím bylo neúšpěšné i v dalších krajích republiky. Zvláštní opatření přijala také cizinecká policie na letištích. Informace o pohřešované Anně předali policisté i do Schengenského informačního systému a Interpolu.

Dívka měří asi 120 centimetrů a má blond vlasy. Na sobě měla tmavě šedou zimní bundu, mohla být ale oblečena jen v červeném svetru s tříčtvrtečním rukávem. Pod ním měla žluté triko s krátkým rukávem. Na sobě také zřejmě měla fialovočernou šálu, dále tmavě modré džíny s červenobílým páskem a fialovou čepici s kšiltem. Obuty měla černé boty.