Permoník zpívá i nevěstám

Pěvecký sbor Permoník v září zahájil pětačtyřicátou sezonu. Zazpívá doma i v zahraničí, dětem i dospělým.

Permoník a Karviná. Patří k sobě stejně nerozlučně jako zima a sníh. Dětský pěvecký sbor vedený sbormistryní Evou Šeinerovou zpívá domácím i zahraničním posluchačům už desítky let. Letošní sezonu zahájili soustředěním.
„Připravovali jsme tam repertoár pro nadcházející rok. Novým členům pomáhali jak sbormistryně, tak starší a zkušenější členové koncertního sboru. A protože soustředění nejsou jen o urputném nácviku, užili jsme si i spoustu legrace při vzpomínání na různá turné. vyprávění jsme doprovázeli scénkami, a tak jsme se hodně nasmáli,“ popisuje atmosféru na srpnovém soustředění sboru členka Klára Czyžová.

Svatba i koncerty pro školy

Permoník každý rok baví karvinské školáky při výchovných koncertech. Děti se tak mohou projet se sborem kolem světa a dozvědět se něco o sousedních i exotických zemích v programu „Za písničkou do světa aneb Jak se zpívá v Evropě i jinde“ nebo se kochat písněmi z filmu a muzikálu při koncertu „Vlak do Chattanoogy aneb Permoník, jak ho neznáte“. Permoník má už teď na sklonku léta naplánované i koncerty vánoční a adventní. Každým rokem mladí zpěváci vyprodávají kostel Povýšení svatého Kříže v Karviné. Bývalé členky sboru často vyhledávají Permoník i v tak důležitých chvílích, jako je svatba. Jeden takový významný koncert absolvoval sbor
v polovině září v Petrovicích u Karviné. „Dívky, které si se svým nastávajícím stoupají před oltář znám většinou úplně odmala. Je to pro mě proto moc dojemná chvíle. A nejen pro mě, také pro ostatní členy sboru,“ říká sbormistryně Eva Šeinerová. Celý program Permoníku s přesnými daty kocertů si lidé mohou prohlédnout na internetových stránkách www.permonik.com.