Po kolejích se proháněly drezíny

Hustý déšť provázel Drezínový den v Rosicích nad Labem. Lidé přesto přišli.

Scény jako vystřižené z filmu Páni kluci se odehrávaly na nádraží v Rosicích nad Labem u železničního muzea. Přestože byl pořádný lijavec, lidé si chtěli vyzkoušet, jaké to je projet se na šlapací drezíně nebo traťmistrovském kole.
„Je to originální drezína z dvacátých let od firmy Josefa Wohanky z Příbrami. Dva šlapou a vpředu je lavice pro sedící,“ zve k jízdě Martin Štrojsa zahalený do pláštěnky a hned ochotně stírá vodu ze sedačky. Není to ale moc platné. I tak nemohou redaktoři Sedmičky odolat a nechají se svézt. A je to opravdu zážitek. Člověk má pocit, že se řítí po kolejích obrovskou rychlostí.
„Ale ne, to se jen zdá. Jede rychle jako kolo. Dvoušlapačka má jeden stálý převod. Existovaly kusy i s více kotoučy určené pro horské tratě,“ vysvětluje Štrojsa. On a jeho kolega funkční exemplář přivezli ze Železničního muzea v Sudoměři na Drezínový den, který uspořádal Pardubický spolek historie železniční dopravy.

Děti v pláštěnkách, rodiče pod deštníky

Navzdory mizernému počasí přicházejí k Muzeu MHD a železnice Rosice na Labem rodiny s dětmi schované pod deštníky a v pláštěnkách a zvědavě se rozhlížejí kolem sebe.
„Většinou na takovou akci přijde až šest set lidí, tak uvidíme, jak to půjde dnes. Ještě tu máme tři zrenovované vagony a v jednom z nich v provozu zahradní železničku, což jsou modely v měřítku 1:22,“ říká organizátor Oldřich Čížek. Redaktoři teď pokukují po starém traťmistrovském kole. Je velmi podobné tomu, které se objevilo v populárním snímku z roku 1975 Páni kluci. Nakonec se veze fotograf a píská si známou melodii z filmu. Rosické muzeum má své dveře otevřené každou sobotu od května do října. Kromě Drezínových dnů pravidelně pořádá i speciální jízdy historickými vlaky, Parní víkendy nebo tématické výstavy. A po čem jeho provozovatelé touží?
„Naším tajným přáním je získat alespoň vystavovatelnou parní lokomotivu. Bohužel to není v našich finančních možnostech. Ale plány máme veliké,“ vysvětluje Čížek. Muzeum letos slaví dest let své existence. Výročí si připomene na další speciální akci, kterou chystá na 21. srpna.