Počet žádostí o odstranění z vyhledávání Googlu rapidně roste

Centrála Googlu (ilustrační foto)

Centrála Googlu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: romanboed via Flickr

Počet žádostí o odstranění odkazů z vyhledávání Googlu každoročně velmi rychle roste. Mazány jsou především odkazy na nelegální kopie autorsky chráněných souborů, přičemž požadavky na smazání vznášejí sami držitelé práv a protipirátské svazy.

Nárůst je možné doložit už na počtu týdenních žádostí. Zatímco loni na podzim evidoval Google zhruba 3 miliony žádostí k odstranění týdně, letos na podzim byl počet žádostí již víc než dvojnásobný a Google evidoval okolo 6,5 milionu žádostí týdně. Informoval o tom server Živě.cz.

2981432:normal690:true:truePočet žádostí o odstranění z vyhledávání roste (zdroj: )

V absolutních ročních počtech Google evidoval v roce 2011 bezmála 10 milionů žádostí o odstranění odkazů, loni to pak bylo již více než 50 milionů žádostí. V letošním roce Google obdržel již 235 milionů žádostí o odstranění odkazů z vyhledávání.

Ruku v ruce s tím roste také počet neoprávněných požadavků na smazání. V letošním roce se jejich míra pohybuje okolo 9 %, což znamená asi 21 milionů neoprávněných žádostí ke smazání.

2981433:normal690:true:trueNěkteré společnosti zasílají také velkou část „zmetků“ (zdroj: )

Na špici je společnost Lynda.com, u které tvoří počet neoprávněných žádostí 57 procent ze všech jejích žádostí (tedy z 1 178 809 žádostí). V závěsu je také NBC Universal a Warner s 28, resp. s 25 procenty.

Pokud se zaměříme na počet všech žádostí o výmaz odkazů, je králem protipirátská skupina BPI se 41,7 milionem žádostí, následuje svaz nahrávacího průmyslu RIAA se 30,8 milionu žádostí a Twentieth Century Fox s 19,3 miliony žádostmi.