Pod zámkem lyžovat? V jihočeském Hollywoodu žádný problém

S výhledem na zámek v Hluboké nad Vltavou usíná stále více Jihočechů. Do městečka se stěhují kvůli blízké přírodě, kulturním možnostem i bohatému sportovnímu vyžití.

V Českých Budějovicích by chtěl žít každý. V dnešní době by se výrok, který Jára Cimrman vložil ve hře Záskok do úst statkáře Vavrocha, dal použít spíš na jiné město na jihu Čech. To přitom není příliš vzdálené od krajské metropole a není ani svou rozlohou kdovíjak veliké.

Bydlí v něm téměř pět tisíc obyvatel. Přesto i v tak malém městečku najdou tamní lidé téměř cokoliv, na co si vzpomenou. Už víte, o jakém místu je řeč?

Správná odpověď je Hluboká nad Vltavou, které spousta lidí říká jihočeský Hollywood. V posledních letech se rozrůstala hlavně čtvrť Zámostí, kde se staví rodinné vilky. Sedmička pátrala, z jakého důvodu je městečko pod romantickým zámkem tolik oblíbené.

Odpověď není zase tak složitá, stačí se po Hluboké pár hodin projít a člověk má jasno. Na své si tu přijdou téměř všichni. Například pejskaři, kteří to mají při venčení svých mazlíků kousek do okolních lesů. Milovníci kultury zase mohou chodit do kina, na koncerty či na divadelní představení místního spolku.

Vyznavače historie potěší zámek, Alšova jihočeská galerie anebo schwarzenberský lovecký zámeček u zoologické zahrady. Snad nejvíce se v Hluboké vyřádí sportovci. Milovníci golfu tu najdou hned dvě hřiště. Hned vedle se vysportují fotbalisté či baseballisté. Ve výčtu sportovního vyžití nelze zapomenout na stezku vedoucí přímo do centra Českých Budějovic. Tu v létě zaplňují tisíce bruslařů a cyklistů.

Přibude sjezdovka?

Od sportovního areálu je to jen kousek podél řeky Vltavy k letní plovárně. A to pořád není všechno. V hlavě starosty Tomáše Jirsy už několik let dřímá nápad o lyžařské sjezdovce.

„Dlouhodobě plánujeme vybudovat dětský vlek na Zvíkově lomu. Sjezdovka by byla tři sta metrů dlouhá. Jenže je tady problém s tím, že lom je zatím kopec z odpadků. Museli bychom ho tedy zpevnit. Pořád řešíme, kdo to zaplatí. Bývalá skládka totiž nepatří městu,“ vysvětluje Jirsa.

K Hluboké má osobní vztah. „Vlastně se mi splnil klukovský sen o krásném místě pro život. Jezdil jsem totiž na Hlubokou už od dětství za babičkou. Proto si na toto město pamatuji odjakživa jako na roztomilé místečko. I dnes si tu hodně užívám. V létě hraju tenis, chodíme na fotbal a v zimě se snažím o hokej,“ říká s úsměvem starosta.

Podle něj jsou tři hlavní důvody, proč si lidé Hlubokou tolik oblíbili. „Zaprvé je to poloha. Jsme obklopeni lesy, teče tudy řeka a v neposlední řadě to máme deset kilometrů do metropole jižních Čech. Když z jakéhokoliv místa na Hluboké vyjdete se psem, jste za pár minut v lese nebo v parku. To například Pražané hodně obdivují,“ líčí Jirsa. To podle něj souvisí s tím, že všude kolem Hluboké se nacházejí vodní zdroje.

Lázně i biograf

„Bod číslo dvě patří historickému a kulturnímu dědictví. Schwarzenberkové nám zde zanechali krásný zámek. A zatřetí je to sportovní vyžití. Hluboká je sice malé město, ale nabízí lázně, golf, fungující domov důchodů, ubytování a také kino,“ vypočítává Jirsa s tím, že v následujících letech na Hluboké přibude přístav pro splavněnou Vltavu. „To je další důležitý prvek. Vždyť jenom letos provozovatelé lodní dopravy prodali třináct tisíc lístků,“ tvrdí starosta. Už čtyři roky se dívá ze svého obýváku na hlubocký zámek i Lada Vlasáková. „Že jsme si tehdy vybrali právě Hlubokou, byla náhoda. Pozemek se nám moc líbil, protože i celá lokalita je velice atraktivní. A když už na Hluboké něco chybí, tak pouze zajedeme do Budějovic,“ chválí si Vlasáková.

Podle ní přijíždějí do Hluboké za zábavou i lidé z Českých Budějovic. „Zdejší vybavenost a spousta možností hrají svou roli při rozhodování, jestli tady budou lidé žít,“ doplňuje Vlasáková, která se s rodinou usadila v Zámostí. „Podle mě se k nám stěhují bohatší lidé hlavně proto, že je Hluboká pěkná a vše je na jednom místě. Bydlím tady od narození, tedy osmatřicet let, a pořád se mi tady líbí,“ souhlasí s Vlasákovou další z hlubockých obyvatel.

Prestižní jihočeskou lokalitu vyhledávají i známé tváře politického či sportovního života. Mezi sportovci si vybral Hlubokou jako svůj domov bývalý fotbalový reprezentant Karel Poborský či současný trenér českobudějovického Dynama František Cipro. Jeho kolega ze zimního stadionu František Výborný také propadl kouzlu jménem Hluboká nad Vltavou.

Trenér se kochá zámkem

„Jednou jsem se v noci vzbudil a asi na deset minut jsem se zakoukal na krásně nasvícený zámek,“ vzpomíná Výborný, trenér extraligového celku HC Mountfield. Z Hluboké se rozhodně nechce stěhovat.

„Vím, že hodně kluků bydlí v Litvínovicích, ale tam se mi to nezdálo tak dobré jako na Hluboké. Krásně se tu mohu projít se psem. Co zde hlavně oceňuji, je klid. Nemám rád ruch města, i v Praze máme domek spíše na vesnici,“ sděluje Výborný.

Českobudějovický kouč jezdil do Hluboké už v dobách, kdy válel na kluzištích v jihlavském dresu Dukly. „Znali jsme se dlouhá léta s rodinou Míry Dvořáka, který z Hluboké pocházel. Jezdili jsme k nim na návštěvy. Pamatuji si i na doby, kdy se ještě smělo stanovat v oboře. Dnes si samozřejmě zajdeme do penzionu za paní Dvořákovou na kávu, rád tu chodím na golf anebo se projíždím na kole. Lidé v Hluboké jsou prostě fajn,“ smeká Výborný před místními obyvateli.

Hodně turistů jen v létě

Ale každá mince má dvě strany. Nejinak je tomu i v jihočeském Hollywoodu. Podle starosty si lidé stěžují na stále se zhušťující dopravu, rychle projíždějící auta a málo parkovacích míst v letní turistické sezoně.

„Jako servírka bych uvítala, kdyby tady bylo přes zimní období více lidí. Teď je tu mrtvo, i když Hluboká je pěkné město také v zimě,“ říká třiadvacetiletá Veronika Švambergová, která pochází z Netřebic.

Druhá Hluboká

Podobná lokalita té v hlubockém Zámostí se rozprostírá v Litvínovicích. Necelých pět kilometrů od Budějovic se zde ve vilkách zabydlují podnikatelé či známá sportovní jména. Jde například o bývalého hokejového brankáře Romana Turka, který se může pyšnit titulem mistra světa a je držitelem slavného Stanley Cupu.