Podnikání v montované buňce

V jedné z honosných vil na Výšinách zřídilo vedení železáren za totality odbor investic. Hned vedle ní postavili komunističtí funkcionáři z továrny montovanou buňku. Tu po revoluci odkoupil od managmentu závodu karlštejnský podnikatel František Kasík.

Jak jste se na Výšinách ocitl?

Koupil jsem od železáren tuhle montovanou stavbu a šil v ní plachty pro windsurfing. Svého času jsem zaměstanával čtyři šičky. Dnes už se v tomhle oboru nedá konkurovat asijským výrobcům. Výrobu plachet jsem zastavil a svým bývalým zákazníkům už dělám jenom opravy.

Jak vás zdejší lidé přijali?

Tehdy to tady byl bohem zapomenutý kraj. Když si jednotlivé domy začali kupovat první majitelé, občas někdo přišel, že by tady z toho chtěli udělat luxusní bydliště a že by mi pak nabídli nějakou vhodnou alternativu, kdybych se odtud chtěl přestěhoval jinam. Poslední roky je klid.

Hodláte na Výšinách zůstat?

Při výrobě plachet bylo celkem jedno, v jaké lokalitě se dílna nachází. Byl tu klid na práci a klápání strojů nemělo koho rušit. Když se plachty přestaly vyplácet, otevřeli jsme tu s paní půjčovnu lyží. Jsme tady sice trochu z ruky, ale ještě žijeme a stěhovat firmu nehodláme.