Pohotovosti zlepšují služby

Kladenské zubní pohotovosti uspěly. Za půl roku ošetřily tisíce pacientů. Teď nabízejí nové služby.

Městská zubařská pohotovost v objektu bývalých kasáren funguje od dubna. Oblastní v areálu kladenské nemocnice začala přijímat pacienty v červenci. Celkem jejich lékaři ošetřili přes tři tisíce.

Lidem chybí informace

Ne každý pacient ale byl s fungováním dvou zubařských pohotovostí v Kladně spokojený. „Potřeboval jsem ošetřit po šesté hodině večer, ale obě byly zavřené. Takže takové pohotovosti jsou mi na nic. To není žádný zubařský servis,“ míní Štěpán Pavelka z Buštěhradu.
Podle majitele ordinace v kasárnách Jiřího Pekárka si pacienti mají zjistit, jak pohotovost pracuje. „Lidé si dopředu nezjistí ordinační doby a pak se zlobí, že v noci neordinujeme. Za týden by přišli třeba jen čtyři pacienti a držet kvůli tomu lékařku a sestru na noční službě, to bychom ekonomicky nezvládali,“ vysvětluje Pekárek. Ze stejného důvodu nefunguje noční pohotovost v kladenské oblastní nemocnici.
Zubní ambulance se doplňují, především o víkendech. „Později večer si může pacient zajet do Prahy. Ale třeba ve tři ráno už těch pár hodin do otevření kladenských ordinací jistě vydrží,“ říká zástupce ředitelky kladenské nemocnice Vladimír Lemon.
V nemocnici lidé za ošetření neplatí. Poplatek za ně hradí krajský úřad. V kasárnách si musí připravit devadesát korun, jako jinde na pohotovosti.

Nabízejí i bělení zubů

Ordinace v kasárnách nabízí od listopadu také péči stomatochirurga. Dojíždí z Prahy na objednávku. „Zatím jsme domluvení na soboty a to jen v případě, že bude dostatek pacientů. Máme jich pro začátek objednaných kolem dvaceti,“ říká Pekárek.
Stomatochirurg stihne za den ošetřit pět až šest pacientů. Jde o zákroky, které by neměl vykonávat nezkušený zubař. „Trhání zubů moudrosti vskutku každý nezvládne. To už musíte mít několikaletou praxi,“ doplňuje Pekárek.
V nemocnici kromě nadstandardní bezplatné péče včetně menších chirurgických zákroků nabízejí placené bělení zubů laserem. Ceny jsou zatím v porovnání s klinikami v Praze nižší, přestože je vybavení kladenské ambulance na srovnatelné úrovni. Bezbolestný laser také v některých případech nahrazuje práci zubní vrtačky.