Pohyblivé strážní oko. Past na zloděje

Přenosná kamera dohlíží na pořádek v Chomutově. Usvědčila odpadkáře, ničitele i zloděje.

Na rohu Jiráskovy a Husovy ulice lámou mladí vandalové zrcátka aut. Je noc, myslí si, že je nikdo nevidí. To se ale mýlí. Jejich řádění sleduje a zaznamenává přenosná kamera na střeše jednoho paneláku.
Už čtvrt roku takhle stráží v Chomutově místa, kam pevně umístěné bezpečnostní kamery nedohlédnou. Strážníci můžou dát mobilní kameru na kterýkoli dům nebo pouliční lampu, odkud si bere elektřinu. „Nasazujeme ji vždycky do určité oblasti, dokud nenajde zločince. Pak se stěhuje jinam,“ říká náměstek primátora Jan Řehák.
Chomutov nemá tolik peněz, aby si mohl dovolit pevné kamery po celém městě. Proto k nim přibyl jeden mobilní terminál. Stál přes milion korun a zaplatil ho ČEZ. „Máme v plánu i druhou pohyblivou kameru, za čtyři sta tisíc. Záleží ale na sponzorech či dotaci,“ prohlašuje zástupce šéfa chomutovských strážníků Petr Zálešák.

Kam ji chcete?

Při rozhodování, kam mobilní kameru zrovna umístit, se chomutovští strážníci řídí i požadavky lidí. Tam, kde si stěžují na větší kriminalitu. Vlastníci domů si ji ale objednat nemůžou. „To nejde. Šlo by o střežení soukromého majetku, placené z radničního rozpočtu,“ vysvětluje Zálešák.
Svůj křest zažila přenosná kamera na křižovatce ulic Jiráskova a Husova.
„Pomohla i k zásahu proti výtržníkům a zloději aut,“ vybavuje si.
Záběry z mobilní kamery také pomohly strážníkům usvědčit spoustu lidí, kteří se hrabou v popelnicích a nechávají po sobě nepořádek. V těchto dnech je pohyblivá kamera nainstalovaná v ulici Na Příkopech, kde si obyvatelé stěžovali na poškozování aut na parkovišti u okresního soudu. „Umístění kamery do téhle lokality požadovala i státní policie. To proto, že ze soudní budovy mizí okapy a parapety,“ uvádí Zálešák.
Vedení města slíbilo lidem ze sídliště Písečná, že příště umístí mobilní kameru právě k nim, kvůli rostoucí kriminalitě, na kterou nadávají. Mobilní kameru má i sousední Most. „Je to perfektní a účinná věc. Využíváme ji také při demonstracích,“ poznamenává ředitel tamní městské policie Bronislav Schwarz.